25.01.2023

SPAR je že osmič prejel nagrado Inovativno živilo leta: tokrat so navdušili Droženi kruh s semeni z manj soli iz Pekarne SPAR ter skodelici SPAR TO GO

V devetem izboru najbolj inovativnih živil leta, ki poteka pod okriljem Inštituta za nutricionistiko, so si Sparovi izdelki to prestižno nagrado prislužili že osmič. Tokrat inovacije leta prihajajo iz Pekarne SPAR in iz ponudbe predpripravljenih izdelkov SPAR TO GO, ki jih vsak dan sveže pripravljajo v trgovinah.  

Inovativna živila 2023

 V skupini pekovskih izdelkov je inovacija leta 2023 postal Droženi kruh s semeni iz Pekarne SPAR. Skodelica s piščancem SPAR TO GO MVP in veganska sadna skodelica SPAR TO GO TIME-OUT pa sta prejeli nagrado za inovativnost v skupini predpripravljenih izdelkov. Kaj odlikuje nagrajene izdelke in na čem temelji njihova inovativnost, pa razkrivamo v nadaljevanju.

Droženi kruh s semeni z manj soli navduši s hrustljavo zapečeno in aromatično skorjo rustikalnega videza ter dolgotrajno svežo sredico z rahlo kiselkastim priokusom, ki je posledica droži. Vsebuje veliko prehranskih vlaknin, je vir beljakovin in ima 25 % manj soli od povprečne vsebnosti soli v običajnih vrstah kruha Pekarne SPAR. Zamesijo ga iz pšenične bele slovenske moke iz Mlina Korošec, ki ji dodajo v droži namočena sončnična, chia in lanena semena ter pšenične otrobe in ovsene kosmiče. Droži so pripravili tehnologi v Pekarni SPAR, katere vodja Boštjan Kos je o procesu ustvarjanja izdelka povedal: »Svež veter inovativnosti se v našem Droženem kruhu s semeni skriva predvsem v pripravi semen. Ta so običajno namreč namočena v kislo testo ali vodo, v tem primeru pa so namočena v droži, kar predstavlja inovacijo.« Več o nastanku in pripravi tega edinstvenega kruha s prijetno aromo in okusom si lahko ogledate v tem posnetku.

Pekarna SPAR je sicer že osmo leto zapored prejela prestižno priznanje za inovativno živilo. V preteklih letih je bila nagrajena za Polnozrnati kruh, Tatarski hlebček, Kruh z drožmi, Pecivo Kalčko, Ječmenov hlebček z znižano vsebnostjo soli, Pirin kruh s kostanjem ter  SPAR Premium kruh z bučno prgo.

Skodelici iz ponudbe SPAR TO GO, ki sta poželi navdušenje v kategoriji predpripravljenih obrokov, pa predstavljata okusna in hranljiva obroka, ki prehrano obogatita z zelenjavo oz. s sadjem. Skodelico SPAR TO GO MVP sestavlja barvita kombinacija listov rdeče pese, paradižnika in avokada, k vsebnosti beljakovin pa prispevata sveži sir in piščančji file. Obrok popestrita preliv iz sezamove paste in limoninega soka ter hrustljavo popečena čebula. Veganska sadna skodelica SPAR TO GO TIME- OUT pa predstavlja sadno različico predpripravljenega obroka. Sestoji iz hrustljavih mueslijev, jagodičevja, kokosa, lanenih semen in okusnega nadomestka jogurta iz soje. Obrok je vir beljakovin in ima nizko vsebnost nasičenih maščob. Podrobnejšo predstavitev skodelic si lahko ogledate na tej povezavi.

Inštitut za nutricionistiko iz Ljubljane je z izborom najbolj inovativnih živil sicer pričel leta 2014, vanj pa so uvrščeni izključno izdelki, proizvedeni v Sloveniji in na tržišče uvedeni v zadnjem letu. Več informacij o letošnjih nagrajenih izdelkih najdete tukaj.

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>