
Superživila – vključite jih v vsakdanjo prehrano
Radi skrbite za to, kaj jeste? Potem je prehrana na vašem krožniku gotovo dobro uravnotežena, kar verjetno pomeni, da vanjo vključujete tudi superhrano – živila, ki so dober vir hranil, imajo visoke vsebnosti vitaminov, mineralov, antioksidantov in drugih koristnih snovi. Njihova moč se skriva tudi v vsestranski uporabi, zato smo med našo ponudbo izbrali 4 superživila in nekaj idej, kako jih vključite v vaš jedilnik.
CHIA SEMENA
Drobna, temna chia semena so vsestransko uporabna v različnih jedeh, in sicer tako cela kot tudi zmleta semena. Veljajo za dober vir vlaknin, omega 3 maščobnih kislin in beljakovin.
Kot puding: chia puding, pripravite tako, da semena prelijete z rastlinskim mlekom, pustite vsaj 2–3 uri, da nabreknejo, nato pa dodate še med in sveže sadje.
V smutijih: žlico chia semen lahko dodate v vaše najljubše sadne ali zelenjavne smutije, saj boste napitek tako hranilno izboljšali in še dodali gostoto.
V pecivu: chia semena so odlična v različnih pekovskih dobrotah in sladicah, na primer v mafinih, palačinkah, polnozrnatih granola ploščicah in še bi lahko naštevali.
KVINOJA
Andska posebnica iz Južne Amerike je žitu podobna rastlina. V vsakdanji prehrani je praktična za pripravo in pri uporabi podobna naši ajdi. Kvinoja med drugim velja za dober vir beljakovin.
V solatah: kuhana kvinoja je odlična osnova za solate vseh vrst, saj jo lahko dopolnite tako s svežo ali pečeno zelenjavo kot tudi s tuno, dimljenim lososom in podobno.
Kot priloga: s kvinojo boste popestrili vsakdanji jedilnik, saj lahko nadomesti različne priloge, še posebej, če je na vašem meniju pogosta priloga riž.
Za polpete: kvinoja je odlična sestavina za vegetarijanske ali veganske polpete, saj se krasno ujame z različno zelenjavo, od korenčka do brokolija.
KURKUMA
Začimba, ki jo predvsem v azijski kuhinji uporabljajo že tisočletja, doda jedem čudovito rumeno barvo in blag, prijetno topel okus. Velja za živilo s protivnetnimi in antioksidativnimi lastnostmi.
Za zlato mleko: pripravite edinstveno toplo pijačo iz rastlinskega mleka, kurkume, medu, dodate pa lahko še cimet, ingver in ščepec črnega popra.
V raznih jedeh: s kurkumo izboljšate riževe jedi, dodajte jo različnim kremnim juham, kot sta korenčkova ali bučna juha, nepogrešljiva je v kariju in drugih azijskih jedeh.
MACA V PRAHU
Maca izvira iz Andov, koristni del rastline pa je korenina. Običajno se uporablja v prahu. Jedem doda blago oreškast okus s karamelno noto. Velja za vir hranil, ki podpirajo energijo in vzdržljivost.
V smutijih: žličko mace v prahu lahko dodate v svoj priljubljeni smuti, še posebej dobro se ujame s čokoladnimi in sadnimi okusi.
V kavi in čaju: primešajte žličko mace v prahu kavi ali čaju, saj boste tako ustvarili koristen napitek, lahko pa pripravite kar kremasti maca latte.
V namazih: uporabite jo lahko v receptih za različne namaze in pomake, dodajte jo na primer v humus, različne zeliščno-sirne omake ali namaze iz oreškov.