Skledčka s superživili

Superživila – vključite jih v vsakdanjo prehrano

Radi skrbite za to, kaj jeste? Potem je prehrana na vašem krožniku gotovo dobro uravnotežena, kar verjetno pomeni, da vanjo vključujete tudi superhrano – živila, ki so dober vir hranil, imajo visoke vsebnosti vitaminov, mineralov, antioksidantov in drugih koristnih snovi. Njihova moč se skriva tudi v vsestranski uporabi, zato smo med našo ponudbo izbrali 4 superživila in nekaj idej, kako jih vključite v vaš jedilnik.

Chia semena v stekleni posodici z lopatko

CHIA SEMENA

Drobna, temna chia semena so vsestransko uporabna v različnih jedeh, in sicer tako cela kot tudi zmleta semena. Veljajo za dober vir vlaknin, omega 3 maščobnih kislin in beljakovin.

Kot puding: chia puding, pripravite tako, da semena prelijete z rastlinskim mlekom, pustite vsaj 2–3 uri, da nabreknejo, nato pa dodate še med in sveže sadje.

V smutijih: žlico chia semen lahko dodate v vaše najljubše sadne ali zelenjavne smutije, saj boste napitek tako hranilno izboljšali in še dodali gostoto.

V pecivu: chia semena so odlična v različnih pekovskih dobrotah in sladicah, na primer v mafinih, palačinkah, polnozrnatih granola ploščicah in še bi lahko naštevali.

Semena kvinoje na leseni žlici

KVINOJA

Andska posebnica iz Južne Amerike je žitu podobna rastlina. V vsakdanji prehrani je praktična za pripravo in pri uporabi podobna naši ajdi. Kvinoja med drugim velja za dober vir beljakovin.

V solatah: kuhana kvinoja je odlična osnova za solate vseh vrst, saj jo lahko dopolnite tako s svežo ali pečeno zelenjavo kot tudi s tuno, dimljenim lososom in podobno.

Kot priloga: s kvinojo boste popestrili vsakdanji jedilnik, saj lahko nadomesti različne priloge, še posebej, če je na vašem meniju pogosta priloga riž.

Za polpete:
kvinoja je odlična sestavina za vegetarijanske ali veganske polpete, saj se krasno ujame z različno zelenjavo, od korenčka do brokolija.  

Kurkuma v prahu na leseni žlici

KURKUMA

Začimba, ki jo predvsem v azijski kuhinji uporabljajo že tisočletja, doda jedem čudovito rumeno barvo in blag, prijetno topel okus. Velja za živilo s protivnetnimi in antioksidativnimi lastnostmi.

Za zlato mleko: pripravite edinstveno toplo pijačo iz rastlinskega mleka, kurkume, medu, dodate pa lahko še cimet, ingver in ščepec črnega popra.

V raznih jedeh: s kurkumo izboljšate riževe jedi, dodajte jo različnim kremnim juham, kot sta korenčkova ali bučna juha, nepogrešljiva je v kariju in drugih azijskih jedeh.

Maca v prahu v leseni posodici

MACA V PRAHU

Maca izvira iz Andov, koristni del rastline pa je korenina. Običajno se uporablja v prahu. Jedem doda blago oreškast okus s karamelno noto. Velja za vir hranil, ki podpirajo energijo in vzdržljivost.

V smutijih: žličko mace v prahu lahko dodate v svoj priljubljeni smuti, še posebej dobro se ujame s čokoladnimi in sadnimi okusi.

V kavi in čaju: primešajte žličko mace v prahu kavi ali čaju, saj boste tako ustvarili koristen napitek, lahko pa pripravite kar kremasti maca latte.

V namazih: uporabite jo lahko v receptih za različne namaze in pomake, dodajte jo na primer v humus, različne zeliščno-sirne omake ali namaze iz oreškov.

NAGRADNA IGRA

Dogodivščinam Oskarja in Boba lahko prisluhneš tudi v ekskluzivnih zvočnih zgodbah! S sodelovanjem v nagradni igri pa z malo sreče celo družino pelješ na izlet na Dunaj.

Več