Hišni ljubljenčki - Prepoznajte prehranjevalni stil svoje mačke in ugotovite, kaj ji najbolj ustreza

Prepoznajte prehranjevalni stil svoje mačke in ugotovite, kaj ji najbolj ustreza

Tako kot ljudje imajo tudi mačke individualne značaje, ki lahko vplivajo na njihove prehranjevalne navade. Nekatere se bodo prenajedale, če bodo imele priložnost, druge bodo jedle po malem preko celega dneva, tretje si bodo pri hranjenju želele družbe, četrte bodo za vsako izpraznjeno skledo iskale potrditev, tiste najbolj prebrisane pa si bodo obrok izborile pri sosedih. Prepoznajte prehranjevalni stil svoje mačke ter kot ljubeč mačji starš ugotovite, kaj je vaši mali navihanki najbolj všeč.  

Malo po malo

Se vaša mačka neprestano smuka okoli posodice s hrano, naredi par grižljajev, nato pa se hitro loti ostalih mačjih opravil? Potem imate doma verjetno mačko, ki rada je večkrat po malem. Pri takem načinu hranjenja je dobro, da spremljate njen vnos hrane ter, ko je to mogoče, odstranite neporabljeno hrano, da bo obrok v skledi vedno karseda svež. Izjemno praktični so tudi občasni priboljški, ki so praviloma bolj kalorični in jo bodo nasitili za dlje časa.

Razvajenka

Če mačko redno hranite z ostanki z mize, se lahko razvadi in razvije odpor do svoje hrane v skledi. V takih primerih (sploh če je navada uživanja dobrot z mize močna in dolgotrajna) mački ponuditi hrano s čim večjo vsebnostjo mesa, npr. brikete ali mokro hrano SPARove linije Molly nature. Mačke so namreč mesojede živali, kar pomeni, da jih nagonsko privlači hrana z visoko vsebnostjo mesnih beljakovin.

Hišni ljubljenčki - Večerja zunaj

Večerja zunaj

Mačka, ki ima proste izhode v naravo (in prijazne sosede), lahko začne hitro iskati priložnosti za prehranjevanje stran od svoje mačje sklede. Če opazite, da ji hrana v domači posodici ne diši, obenem pa ne izgublja na teži, je svoj dnevni obrok verjetno našla drugje.

Družabna

Če za pse striktno velja, da imajo pri jedi radi mir, je pri mačkah drugače. Družabne in samosvoje mačke včasih potrebujejo občinstvo, ki jih spodbuja, da izpraznijo svojo skledo. Če se mačka obotavlja s hranjenjem, sedite v bližino in glejte, kako je. Nekatere mačke si celo želijo, da jih med jedjo božate. Bodite pozorni na njeno govorico telesa in se potrudite, da ji zagotovite želeno okolje.

Organizirana

Včasih je mačja notranja ura bolj točna od švicarske, zato morda nagonsko pričakuje obrok ob določenem času. Zagotovite svoji organizirani mački natančen urnik prehranjevanja, če pa zaradi obveznosti težko ustvarite redno rutino hranjenja, poskusite z avtomatskim dozirnikom briketov.

Kako mačka z govorico telesa namiguje, da si želi hrane?

Leži oziroma zadržuje se v bližini mačje psodice.

Ovija se vam okoli nog ali pa se vanje zaletava z glavo.

Na različne načine vas usmerja k posodici za hrano.

Vztrajno mijavka ali prede.

S tačkami udarja ali premika posodico s hrano.

Hišni ljubljenčki - Željna pohvale

Željna pohvale

Nikoli ne škodi, če po končanem obroku mačko pohvalite. Tako kot ljudje imajo namreč tudi naše mačje sopotnice rade pozornost in komplimente. S takšnim odzivom ji boste pokazali, da ste veseli prazne mačje skledice in jo navdušili, da jo bo tudi naslednjič izpraznila do zadnje drobtinice.

Muhasta

Zagotovo eden izmed trših orehov – mačka, ki en dan z užitkom poje svoj obrok, naslednji dan ga pa še povoha ne. A tudi za take sorte obstaja rešitev. Kako torej muhasto mačko navdušiti nad obrokom? Lahko poskusite z menjavo mačje posode in obrok servirate v različnih posodicah, krožnikih ali skledah iz različnih materialov, kot so keramika, kovina, plastika ali steklo. Če ste do zdaj uporabljali skledo z visokimi stranicami, ji hrano ponudite v široki in plitvi posodi, preverjeno pa imajo mačke rade tudi take, ki so malenkost dvignjene od tal. Prepričajte se tudi, da je posoda vaše mačke vsakič čista in suha. Če pa eksperimentiranje s posodami ne zaleže, zamenjajte lokacijo hranjenja. Mačjo posodico prestavite v drug del stanovanja, pri čemer se izogibajte območjem blizu stranišča (vašega ali mačjega) in košev za smeti.

 

Seveda pa je za zadovoljstvo in stalno navdušenostjo nad obrokom v skledi pomembno, da mački zagotovite kakovostno hrano s skrbno izbranimi sestavinami, ki ji zagotavlja potrebne hranilne snovi, podpira njeno prebavo, krepi imunski sistem ter prispeva k zdravju kože in ohranjanju lepe dlake. Še bolj od vsega naštetega pa je našim štirinožnim damam pomembno, kakšnega okusa je njihova hrana. Pobrskajte med pestro ponudbo mačje hrane in priboljškov SPARove znamke Molly ter izberite obrok, ob katerem se bodo vaši razvajenki pocedile sline.  

SPAR Molly
Molly

Uravnotežena mačja hrana, ki vsebuje vsa pomembna hranila za dolgo in aktivno mačje življenje.  

SPAR Molly Natur
Molly nature

Kakovostna in okusna mačja hrana iz naravnih ali ekoloških sestavin, ki zagotavlja uravnotežene obroke brez žitaric in aditivov.  

SPAR Molly Premium
Molly premium

Visokokakovostna mačja hrana iz najboljših sestavin, ki zadovolji tudi največje mačje gurmane.

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>