
Kako ohraniti svežino mlečnih izdelkov?
Kolikokrat najdete v hladilniku pozabljen lonček jogurta ali sira, ki je že izgubil vso svežino? S pravilnim shranjevanjem so lahko mlečni izdelki uporabni dlje. Poleg tega zmanjšate količino zavržene hrane. Odkrijte preproste trike, s katerimi boste podaljšali svežino priljubljenih mlečnih dobrot.
- Jogurt hranite v hladnejšem delu hladilnika, poličke vrat niso primerne, ker je tam temperatura manj stabilna.
- Po vsaki uporabi embalažo jogurta tesno zaprite.
- Če se na vrhu nabere tekočina (sirotka), jo primešajte nazaj v jogurt.
- Zajemajte ga samo s čisto žlico, da preprečite vnos bakterij.
- Jogurta ni priporočljivo zamrzovati, ker bo pri odtajanju spremenil teksturo.
- Maslo je v hladilniku najbolje hraniti v posebni posodi za maslo – keramični, stekleni ali neprodušno zaprti, da se ne navzame vonja drugih živil.
- Lahko ga zamrznete in ga v zamrzovalniku hranite tudi do 9 mesecev.
- Po odprtju površino preostale kisle smetane pokrijte s prozorno folijo za živila in zaprite s pokrovčkom.
- Zajemajte jo samo s čisto žlico, da preprečite kontaminacijo in podaljšate obstojnost.
- V embalaži je ne mešajte, saj to pospeši kvarjenje.
- Zamrzovanje kisle smetane ni priporočljivo, saj lahko postane kepasta in vodena.
- Po odprtju lahko sladko smetano prelijete v čisto stekleno posodo z nepredušnim pokrovom, da ostane sveža dlje časa.
- Če ima sladka smetana več kot 40 % maščobe, jo lahko zamrznete, vendar boste odmrznjeno težje stepli, zato jo raje uporabite za druge potrebe kuhanja in peke.
- Najbolje jo je hraniti v originalni embalaži in paziti, da je dobro zaprta.
- Posodo s skuto lahko obrnete na glavo, da ustvarite bolj neprodušne pogoje hrambe.
- Če je ne porabite, lahko skuto tudi zamrznete, pri odtajanju bo morda nekoliko bolj drobljiva, vendar še vedno odlična za nadeve in peciva.
- Sir zavijte v peki papir in ga v hladilniku shranite v nepredušno posodo.
- Če imate hladilnik s predalom za sir, ga hranite v njem, saj je temperatura bolj stabilna in prilagojena tej mlečni dobroti.
- Zavijanje sirov v plastično folijo za živila ni priporočljivo, saj lahko povzroči nabiranje vlage in plesni.
- Če vam ostane večja količina sira, ga naribajte in zamrznite, saj bo za omake in gratiniranje različnih jedi še vedno uporaben.
- Pri nakupu svežega pasteriziranega mleka poskrbite, da ga čim hitreje prinesete iz trgovine in takoj postavite v hladilnik.
- Po odprtju je najbolje, da mleko porabite v nekaj dneh in ga ne puščate stati na sobni temperaturi.
- Če ga želite shraniti dlje, lahko mleko zamrznete. Odtajajte ga v hladilniku in uporabite za kuhanje in peko, saj se bodo verjetno v njem pojavile male kepice.