Skuta, sir, mleko, majoneza in jajca v hladilniku

Kako ohraniti svežino mlečnih izdelkov?

Kolikokrat najdete v hladilniku pozabljen lonček jogurta ali sira, ki je že izgubil vso svežino? S pravilnim shranjevanjem so lahko mlečni izdelki uporabni dlje. Poleg tega zmanjšate količino zavržene hrane. Odkrijte preproste trike, s katerimi boste podaljšali svežino priljubljenih mlečnih dobrot.  

POMEMBNO

Mlečne izdelke vedno hranite v hladilniku na temperaturi 0–4 °C, saj tako podaljšate svežino in upočasnite razvoj mikroorganizmov. 

- Jogurt hranite v hladnejšem delu hladilnika, poličke vrat niso primerne, ker je tam temperatura manj stabilna.

- Po vsaki uporabi embalažo jogurta tesno zaprite. 

- Če se na vrhu nabere tekočina (sirotka), jo primešajte nazaj v jogurt. 

- Zajemajte ga samo s čisto žlico, da preprečite vnos bakterij.

- Jogurta ni priporočljivo zamrzovati, ker bo pri odtajanju spremenil teksturo. 

- Maslo je v hladilniku najbolje hraniti v posebni posodi za maslo – keramični, stekleni ali neprodušno zaprti, da se ne navzame vonja drugih živil. 

- Lahko ga zamrznete in ga v zamrzovalniku hranite tudi do 9 mesecev. 

- Po odprtju površino preostale kisle smetane pokrijte s prozorno folijo za živila in zaprite s pokrovčkom. 

- Zajemajte jo samo s čisto žlico, da preprečite kontaminacijo in podaljšate obstojnost.

- V embalaži je ne mešajte, saj to pospeši kvarjenje.

- Zamrzovanje kisle smetane ni priporočljivo, saj lahko postane kepasta in vodena. 

- Po odprtju lahko sladko smetano prelijete v čisto stekleno posodo z nepredušnim pokrovom, da ostane sveža dlje časa. 

- Če ima sladka smetana več kot 40 % maščobe, jo lahko zamrznete, vendar boste odmrznjeno težje stepli, zato jo raje uporabite za druge potrebe kuhanja in peke. 

- Najbolje jo je hraniti v originalni embalaži in paziti, da je dobro zaprta.

- Posodo s skuto lahko obrnete na glavo, da ustvarite bolj neprodušne pogoje hrambe.  

- Če je ne porabite, lahko skuto tudi zamrznete, pri odtajanju bo morda nekoliko bolj drobljiva, vendar še vedno odlična za nadeve in peciva. 

- Sir zavijte v peki papir in ga v hladilniku shranite v nepredušno posodo. 

- Če imate hladilnik s predalom za sir, ga hranite v njem, saj je temperatura bolj stabilna in prilagojena tej mlečni dobroti. 

- Zavijanje sirov v plastično folijo za živila ni priporočljivo, saj lahko povzroči nabiranje vlage in plesni. 

- Če vam ostane večja količina sira, ga naribajte in zamrznite, saj bo za omake in gratiniranje različnih jedi še vedno uporaben. 

- Pri nakupu svežega pasteriziranega mleka poskrbite, da ga čim hitreje prinesete iz trgovine in takoj postavite v hladilnik. 

- Po odprtju je najbolje, da mleko porabite v nekaj dneh in ga ne puščate stati na sobni temperaturi. 

- Če ga želite shraniti dlje, lahko mleko zamrznete. Odtajajte ga v hladilniku in uporabite za kuhanje in peko, saj se bodo verjetno v njem pojavile male kepice.

PA ŠE TO:

Pretečeni rok uporabe še ne pomeni, da je mlečni izdelek nujno treba zavreči. Preverite videz, teksturo, vonj in okus živila, saj boste hitro opazili ali zavohali, če izdelek ni več užiten. 

Nagradna igra

Lov na besedni zaklad je nazaj! V SPAR plus aplikaciji poiščite nagradno igro SPARBECEDA, sestavite čim več besed in zadenite SPAR darilne kartice v vrednosti 100 €.

Več