Skriti zaklad v mlečnih izdelkih: probiotiki, ki so dobri za vaše telo

Predstavljajte si, da vsak dan začnete tako, da naredite nekaj dobrega za vaše zdravje in počutje. Brez skrbi, ne bo vam vzelo niti veliko časa niti denarja, saj imamo v mislih koristne probiotike, ki jih lahko zaužijete kar z izbranimi mlečnimi izdelki. Pokukali smo v zanimiv svet mlečnih dobrot, poln dobrih 'bakterij'.  

Probiotiki so živi mikroorganizmi. Rečemo jim kar 'dobre' bakterije, saj podpirajo ravnovesje črevesne mikrobiote, ta pa je povezana z imunskim sistemom, prebavo in splošnim dobrim počutjem. Redno uživanje jogurta, kefirja in drugih fermentiranih napitkov pomaga vašemu telesu absorbirati hranila, da bolje prenašate stres in vsakdanje napore.

Koristni probiotiki, ki jih pogosto najdemo v mlečnih izdelkih so: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus. Prisotnost probiotikov je odvisna od postopkov predelave mleka, saj morajo ostati mikroorganizmi živi.  

Preverili smo, s katerimi dobro poznanimi mlečnimi izdelkih jih lahko zaužijete:

Jogurt je odličen virov 'dobrih' bakterij, predvsem probiotični jogurt, ki mu izbrane probiotične kulture dodajo (prepričajte se, da izberete jogurt z aktivnimi kulturami).

Kefir je fermentiran mlečni napitek, ki vsebuje več glavnih sevov dobrih bakterij in kvasovk, zato je bolj raznolik od jogurta in velja za najmočnejši vir probiotikov med mlečnimi izdelki.

Skyr običajno vsebuje dva seva živih aktivnih kultur – Lactobacillus bulgaricus in Streptococcus thermophiles, je milejšega okusa in gostejši od navadnega jogurta.  

Kislo mleko podobno kot jogurt vsebuje do tri različne kulture, tradicionalno pa so ga v Sloveniji izdelovali iz svežega, neprekuhanega mleka ob naravno prisotnih bakterijah.  

ZANIMIVOST

Oče medicine – Hipokrat – naj bi že pred 2500 leti rekel, da se bolezni začnejo v črevesju. Zato poskrbite za dobro počutje od znotraj in z uživanjem mlečnih izdelkov pomagajte črevesni mikroflori.