Ribe z zelenjavo na žaru

Ribe na žaru: kako jih pravilno pripraviti?

Ribe na žaru veljajo za specialiteto, a priprava je veliko bolj preprosta, kot si mislite. Z nekaj triki in izbiro kakovostnih svežih rib, kot so losos, tuna, brancin ali orada, bo z vašega žara vedno dišalo po morju. Odprite ribjo sezono ne glede na letni čas. 

File brancina.

FILE BRANCINA ALI ORADE

  • File premažite z oljčnim oljem, dodajte limonino
    lupinico, rožmarin, solite in poprajte.
  • Pecite najprej na strani s kožo, približno 2–4 minute, nato obrnete in še malo popečete.
Pečena orada.

CELA ORADA ALI BRANCIN

  • Očiščeno ribo nekajkrat zarežite, napolnite jo s
    svežim timijanom, limono in česnom. Premažite jo z oljčnim oljem in posolite zunaj in znotraj.
  • Pecite približno 4–7 minut na vsaki strani, odvisno seveda od velikosti in debeline. 
File lososa na žaru.

FILE LOSOSA

  • Lososa ni treba marinirati, dovolj je, da ga rahlo premažete z oljčnim oljem, limoninim sokom, solite in poprate ter dodate nasekljan koper.
  • Pecite s kožo navzdol 3–5 minut, nato obrnite za minuto ali dve. Ne pretiravajte, saj mora ostati sočen in v notranjosti rahlo rožnat. 
Tunin file

TUNIN FILE

  • Za file tune lahko pripravite marinado iz sojine omake, limoninega soka, sezamovega olja in svežega ingverja, a naj se marinira največ
    pol ure.
  • Pecite 2–3 minute na vsaki strani za “srednje surovo” meso – pri tuni naj sredica vedno ostane rahlo surova, saj je prepečeno tunino meso zelo suho. 

Triki in nasveti za peko rib na žaru

Moški čisti žar.
  • Očistite in naoljite rešetko: pred peko rešetko dobro očistite in premažite z oljem. 
Žar ogenj.
  • Dobro segrejte žar: rešetka naj bo zares vroča, da se riba hitro zapeče in se ne prime. 
Ribi na žaru.
  • Obrnite ribo enkrat: najbolje je, da jo obrnete šele, ko se spodaj dobro zapeče. 
Različne začimbe
  • Manj začimb je bolje: ribe so nežnega okusa, zato jih nikar ne začinite preveč. 
Čas priprave obroka.
  • Prilagodite čas pečenja: ribe raje pecite manj časa kot predolgo, da jih ne izsušite. 
Pečena riba s krompirjem in zelenjavo.
  • Glejte teksturo mesa: riba je pečena, ko meso ni več prosojno in se ga zlahka loči od kosti.
SPAR Digitalni račun
Digitalni račun

Digitalni račun – brez papirja, brez skrbi
V SPAR plus aplikaciji preprosto vklopi prejemanje digitalnih računov in tako boš imel vse račune vedno pri roki in na enem mestu.

Več