Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov

Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov

Ali ste vedeli, da lahko eno samo spletno iskanje porabi približno toliko elektrike kot varčna 18w žarnica, ki gori 1-2 minuti? Ste za to, da skupaj zavihamo rokave in se podamo na najenostavnejšo čistilno akcijo – Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov? Čas je, da stopimo korak naprej in se lotimo čiščenja naših nevidnih odpadkov, ki se kopičijo na napravah. Z izbrisom digitalnih smeti bomo naredili konkreten korak k manjšim emisijam CO2 in podaljšali življenjsko dobo elektronskih naprav.  

Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov - Zakaj je digitalno čiščenje tako pomembno?

V Sparu Slovenija smo se pridružili akciji Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov, ki jo pod okriljem mreže Let's do it! v Sloveniji organizirajo Ekologi brez meja in o28 komunikacijska skupina. V času od 29. februarja do 16. marca naše zaposlene pozivamo, da pobrišejo čim več digitalne nesnage, podatek, koliko digitalnih odpadkov smo v celotnem podjetju uspeli počistiti, pa bomo ob koncu sporočili organizatorjem akcije.

Kaj vse bomo čistili?

👉 odvečne datoteke, shranjene v oblaku (slike, videoposnetki, dokumenti),
👉 nepomembna e-poštna sporočila,
👉 neuporabne podatke shranjene na telefonu, tablicah in računalnikih.

Zakaj je digitalno čiščenje tako pomembno?

Pametni telefoni, računalniki in e-pošta predstavljajo nepogrešljiv del našega vsakdana. A se pogosto zgodi, da pozabimo na eno ključno skrb - redno čiščenje teh naprav. Digitalno čiščenje je enako pomembno kot čiščenje našega fizičnega okolja.

Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov - Kaj vse dosežemo z rednim čiščenjem?

Kaj vse dosežemo z rednim čiščenjem?  
👉 povečana učinkovitost,
👉 izboljšana varnost,
👉 boljše delovanje baterije in podaljšana življenjska dobra naprav,
👉 okoljska ozaveščenost,
👉 optimizacija prostora v oblaku,
👉 več prostora za pomembne stvari.

Zrednim digitalnim čiščenjem ne le optimiziramo delovanje naših naprav, ampak tudi izboljšamo celotno uporabniško izkušnjo. Ne pozabimo torej, da je čistoča tudi v digitalnem svetu ključ do učinkovitega in trajnostnega življenja.   

Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov - Sodelujte v akciji za čistejši digitalni svet tudi vi

Sodelujte v akciji za čistejši digitalni svet tudi vi

Digitalni odpadki imajo vpliv na okolje, zato smo se odločili stopiti korak naprej in sprejeti odgovornost za svoje digitalno ravnanje. Z izbrisom nepotrebnih datotek, optimizacijo spletnih storitev in ozaveščanjem o pravilni uporabi tehnologije lahko prispevamo k zmanjšanju ogljičnega odtisa ter k ustvarjanju trajnostnega digitalnega okolja.

💡 Če izbrišemo 100 GB, prihranimo toliko ekvivalenta C02, kot če bi prevozili 114 km z osebnim avtomobilom. To je razdalja med plažo v Strunjanu in ljubljanskim Vičem.

Na spletni strani https://digital.ocistimo.si/ lahko najdete navodila za čiščenje vaših digitalnih naprav in druge uporabne informacije.
Skupaj lahko dosežemo več in pustimo pozitiven vpliv na naš svet.

Nagradna igra

Lov na besedni zaklad je nazaj! Ste pripravljeni na izziv? Na telefon naložite SPAR plus mobilno aplikacijo, poiščite igro SPARBECEDA in iz razpoložljivih črk sestavite čim več besed!

Več