Podpiramo zavod YouSea in ohranjamo biotsko raznovrstnost morja

Ne glede na to, ali živimo blizu ali daleč od oceana, so naša življenja od njega odvisna. Zagotavlja hrano in preživetje milijardam ljudi ter je dom neverjetnemu številu divjih živali. Pomaga pri stabilizaciji našega podnebja in soustvarja vremenske vzorce, ki so bistveni za kmetijstvo in gospodarstvo.
Kljub temu so naša morja kronično prekomerno izkoriščena in premalo zaščitena. V in ob morjih je danes bistveno več plastike, kemikalij, turizma, prometa in industrije, kar negativno vpliva na morsko življenje. Da bi zagotovili trajnostno prihodnost oceanov, moramo združiti moči, saj smo prav vsi odvisni od zdravja morja in življenja, ki v njem nastaja.

Trajnostno delovanje in skrb za okolje že od samega začetka sodita med strateške usmeritve podjetja Spar. Prizadevamo si delovati z zgledom in biti vir navdiha trajnostnih praks, ki so prijaznejše našemu planetu, s ponudbo in vsebinami pa navdihovati svoje kupce.

Kot največji trgovec v Sloveniji po prodaji rib imamo odgovornost in interes, da okolju vračamo, kar nam nudi. Zato smo se v Sparu odločili podpreti projekte zavoda YouSea, ki si prizadeva za zaščito slovenske obale in biotske raznovrstnosti slovenskega morja ter za dolgoročno ohranjanje ribjih populacij. S tem v Sparu še krepimo svojo trajnostno zavezo za boljši jutri.

MAR NAM JE ZA MORJE: akcije čiščenja morskih travnikov

Spar in zavod YouSea bosta skupaj izvedla akcije čiščenja morskih travnikov v slovenskem morju, ki nudijo zavetje številnim organizmom. Projekt vključuje tudi ozaveščanje o pomenu morskih travnikov za ekosistem ter spodbujanje trajnostnih praks med prebivalci in obiskovalci obalnih območij. S tem skupnim trajnostnim projektom želita Spar in zavod YouSea prispevati k dolgoročnemu varovanju morskega okolja in izboljšanju biotske raznovrstnosti v slovenskem morju.
Spar bo svojo zavezanost ohranjanju morske biodiverzitete sporočal tudi s pomočjo uradne oznake Mar nam je za morje, ki jo podeljuje zavod YouSea svojim podpornikom.

Podpiramo zavod You®Sea in ohranjamo biotsko raznovrstnost morja

PODPORA ZAVODU YouSea

Podpora Zavodu YouSea je skladna z našo zavezanostjo trajnostnim praksam in zaščiti okolja, saj med glavne cilje zavoda sodita ohranjanje morske biotske raznovrstnosti in ozaveščanje o pomenu varovanja morskega ekosistema.

V Sparu verjamemo, da so zdravi oceani ključnega pomena za prihodnost našega planeta, in želimo prispevati k njihovemu ohranjanju. Ob sodelovanju z Zavodom YouSea lahko skupaj ustvarjamo pozitiven vpliv na morske ekosisteme in zagotavljamo trajnostne vire za prihodnje generacije.

»Marsikdo si misli: "Zakaj bi mene zanimalo morje, če živim v Ljubljani?". Ampak tudi tisto, kar delaš in odločitve, ki jih sprejemaš v Ljubljani, vplivajo na morje. Nihče od nas ne deluje zgolj lokalno.«
 

V slovenskem morju za mnoge morske organizme primanjkuje ustreznih bivališč.


V slovenskem morju za mnoge morske organizme primanjkuje ustreznih bivališč, saj večino morskega dna prekriva mulj. Morski travniki nudijo ključna življenjska okolja, razmnoževalna območja in varna zavetja za številne morske organizme, vključno z ribami, rakci, školjkami, iglokožci. Mnogo vrst, ki so gospodarsko pomembne za naše ribištvo, se vsaj v eni fazi svojega življenjskega cikla zanaša na te travnike. Ohranjanje morskih travnikov pomeni ohranjanje bogatega in raznolikega podvodnega sveta, ki je bistven za zdravje naših morij in naše prihodnosti.  

Ali ste vedeli?

Podpiramo zavod You®Sea in ohranjamo biotsko raznovrstnost morja
Foto: Borut Furlan Foto: Borut Furlan

Med livadami morske trave pogosto srečamo tudi Velikega leščurja, »zapičenega« v muljasto-peščeno dno. Čeprav je večina (predvsem velikih) leščurjev, ki jih vidimo na morskem dnu pri nas, zaradi bolezni v preteklih dveh letih žal poginila, se jih vseeno ne dotikamo, če jih opazimo, jih ne pulimo ali premikamo. Lupine teh školjk namreč še vedno nudijo zavetje in življenjski prostor številnim drugim vrstam v morju.  

Brancini ribogojnice Fonda

Znanstvene raziskave potrjujejo, da lahko velik del koristnih vplivov uživanja rib pripišemo omega-3 nenasičenim maščobnim kislinam, ki se nahajajo predvsem v ribjem maščevju. Ob tem se meso rib odlikuje z visoko biološko vrednostjo, njegova prednost pred rdečim mesom pa je tudi lahka prebavljivost, zaradi česar ribe lahko jedo tudi bolniki in so sestavni del dietetične prehrane. Zaradi očitnih koristi rib strokovnjaki priporočajo, da jih uživamo najmanj dvakrat na teden.

Ker sledimo potrebam trga in kupcem nudimo le najvišjo kakovost in svežino izdelkov, so v Sparovih trgovinah na voljo visokokakovostni brancini iz ribogojnice brancinov Fonda v Piranu. Slednji od rojstva pa vse do izlova živijo v nadzorovanih pogojih, zato je njihova sledljivost stoodstotna. Vsebnost živega srebra v mesu piranskega brancina je tudi do 15-krat nižja v primerjavi z divjimi brancini in kar 100-krat nižja od zakonsko dovoljene meje, njihova krma pa ne vsebuje nevarnih primesi.

SPAR za čistejše slovenske vode

V sodelovanju s Slovensko potapljaško zvezo si že od leta 2017 prizadevamo za ohranjanje čistosti slovenskih voda. Vsako leto podpremo številne čistilne akcije, skupaj s potapljači že vrsto let čistimo
Blejsko jezero, Soboško jezero, reke Dravo, Muro, Ščavnico, Savo, Krko in Ljubljanico. Prav tako smo se lotili čiščenja slovenskega morja ob obali Fiese. V sklopu pobude si v Sparu prizadevamo za trajnostno ravnanje, zmanjševanje količine plastičnih odpadkov, spremembe navad potrošnikov in varovanje okolja.

Potapljači ohranjajo čistočo slovenskega morja

Ponosno podpiramo in s Slovensko potapljaško zvezo čistimo slovenske vode že 7 let.

Podpiramo zavod You®Sea in ohranjamo biotsko raznovrstnost morja
Foto: Ciril Mlinar Foto: Ciril Mlinar
Podpiramo zavod You®Sea in ohranjamo biotsko raznovrstnost morja
Foto: Borut Furlan Foto: Borut Furlan
Podpiramo zavod You®Sea in ohranjamo biotsko raznovrstnost morja
Foto: Ciril Mlinar Foto: Ciril Mlinar
Podpiramo zavod You®Sea in ohranjamo biotsko raznovrstnost morja
Foto: Borut Furlan Foto: Borut Furlan
KVIZ

Podarjamo 50 litrov sladoleda! Sodelujte v kvizu, osvežite svoje znanje in zadenite slastne sladoledne nagrade.

Sodelujte