Pristen domač okus

Že 3. leto vračamo pristen domač okus avtohtonih in tradicionalnih slovenskih sort vrtnin.

SPAR Kot nekoč

Ponudba tradicionalnih slovenskih sort vrtnin SPAR Kot nekoč na naših policah je vse bolj barvita. Poleg priljubljenega paradižnika vala in kifeljčarja kresnika vas zdaj s tradicionalnim okusom, svežino in kakovostjo vabita tudi paprika sivrija in stročji fižol ptujski maslenec.

NAJ Z OKUSOM IN AROMO NAVDUŠIJO TUDI VAS!

Vrtnine SPAR Kot nekoč so sveže, čudovitega vonja in neverjetno polnega okusa, kot se ga spomnite iz otroštva. Z veliko znanja, skrbi in ljubezni do tradicije so jih za vas pridelali predani slovenski pridelovalci, Sparovi dolgoletni partnerji.

AVTOHTON SADOVNJAK SPAR KOT NEKOČ

Zasaditev avtohtonega sadovnjaka je še eno od pomembnih trajnostnih dejanj podjetja SPAR Slovenija. Pod okriljem strokovnjakov Sadjarstva Evrosad so precepili kar 5.000 dreves avtohtonih slovenskih sort jablan – sevniške voščenke in boskopskega kosmača. Tako boste v prihajajočih letih lahko uživali okusne, sočne in skoraj pozabljene sorte jabolk.

AVTOHTONI PRIDELKI IZPOD GORJANCEV

Na naših policah lahko že najdete papriko sivrijo in stročji fižol ptujski maslenec, ki ju za SPAR Kot nekoč pridelujejo na kmetiji Jarkovič. Čeprav na kmetiji pod Gorjanci sadje in zelenjavo pridelujejo že več generacij, jim je pridelava avtohtonih sort predstavljala poseben izziv. Na naše police namreč ne postavijo le izdelkov pristnega domačega okusa, temveč tudi tradicijo in znanje naših prednikov.

Levo na sliki: Igor Jarkovič, pridelovalec paprike in stročjega fižola.

TOLMINKA - OBUJENA SORTA SOLATE

SPOŠTUJEMO TRADICIJO

S projektom SPAR Kot nekoč že tretje leto na slovenske mize vračamo tradicijo. Vračamo znanje naših prednikov, našo kulturno dediščino, edinstvene in pristne okuse avtohtonih in tradicionalnih sort – kot smo jih poznali nekoč.

 

HRUSTLJAVA TOLMINKA JE ŽE ZRASLA

Po dolgotrajnem in zahtevnem postopku smo skupaj s Kmetijskim inštitutom Slovenije iz Slovenske rastlinske genske banke semen za vas obudili staro slovensko sorto hrustljave krhkolistne solate, TOLMINKO. Pridobili smo kakovostno seme, iz katerega je zrasla okusna in hrustljava solata, ki smo jo kot seme in tudi kot pridelek ponudili našim kupcem.

PRVIČ V ZGODOVINI NA TRGOVSKIH POLICAH

Ste vedeli, da semena te solate do sedaj sploh ni bilo mogoče kupiti? Predvsem za svoje potrebe so jo pred desetletji pridelovali na Tolminskem, seme pa so si pridelovalci izmenjevali med seboj. Pridelavo te solate so opustili konec prejšnjega stoletja. Minilo je kar 30 let, odkar je zadnjič rasla na slovenskih vrtovih. Seme tolminke pa so zdaj posejali naši dolgoletni pridelovalci.

 

TOLMINKA VAS JE NAVDUŠILA!

Novico o obujeni solati ste sprejeli z navdušenjem. Pridelovale so jo že naše babice in čas je, da njen okus spoznajo tudi naši otroci.

Pridelovalec Anton Čebašek, kooperant KZ Dobrunje, pravi, da je naredila čvrste in lepo sklenjene glave. Spoznali jo boste tudi po značilnih rahlo rdečih robovih listov.

OHRANJAMO TRADICIJO NA VRTOVIH IN V SADOVNJAKIH

Že lani ste v okviru projekta SPAR Kot nekoč lahko spoznali veliko avtohtonih in tradicionalnih slovenskih sort vrtnin. Letos smo ponudbo (v sodelovanju s Semenarno Ljubljana) še razširili. Čaka vas že 30 sort semen. Kateri znani okusi sort vrtnin SPAR Kot nekoč bodo letos uspevali na vašem vrtu?

Ljubitelji sadja pa se bodo razveselili novice, da smo naši ponudbi sadik sadnega drevja SPAR Kot nekoč dodali tri nove sorte. Lanskoletno ponudbo smo obogatili z jablano krivopecelj, hruško dobro lujzo in štajersko figo.  

Zakaj izbrati avtohtone sorte?

Prilagojenost na naše podnebne razmere in zemljo

Neprecenljiva kulturna dediščina

Temelj prehranske samooskrbe

Biološka pestrost Slovenije

Značilen in nam domač okus

Prilagojenost manj intenzivni pridelavi

Avtohtone sorte predstavljajo temelj prehranske neodvisnosti Slovenije.
Pomagajte nam varovati in ohraniti tradicijo ter znanje naših prednikov.

Vrtnarimo z Metko - v sodelovanju z izkušeno vrtičkarko Metko Ternjak Gomboc smo pripravili uporabne video nasvete.

SPAR KOT NEKOČ - Metka in tolminka

SPAR KOT NEKOČ - Metka in fige

SPAR KOT NEKOČ - Metka in endivija

SPAR KOT NEKOČ - Metka in pridelava fižola

SPAR KOT NEKOČ - Metka in shranjevanje paradižnika

SPAR KOT NEKOČ - Metka in priprava zvarkov

SPAR KOT NEKOČ - Metka in nasveti za sejanje

SPAR KOT NEKOČ - Metka in sadno drevje