Ohranjanje tradicije pomeni ohranjanje znanja, ki so ga skozi dolga leta predanega dela pridobivali naši predniki. S projektom SPAR kot nekoč to dragoceno znanje o gojitvi rastlin, prilagojeno na naše razmere in zemljo, uspešno ohranjamo in ga predajamo prihodnjim generacijah.

SPAR KOT NEKOČ - OHRANJAMO TRADICIJO

Naši predniki so dolga leta nabirali znanje o gojenju rastlin, ki so prilagojene našim podnebnim razmeram. To je naša naravna in kulturna dediščina ter temelj prehranske samooskrbe. Prav zavedanje o pomenu slovenske dediščine in želja po ponudbi izdelkov najvišje kakovosti sta bila glavna razloga za nastanek projekta SPAR Kot nekoč.

OHRANJAMO TRADICIJO NA VRTOVIH IN V SADOVNJAKIH

Že 5. leto vam ponujamo semena avtohtonih in starih sort vrtnin, naša ponudba pa je vsako leto večja. Letos lahko izbirate med več kot 30 sortami vrtnin vrhunskega domačega okusa, na voljo pa so tudi semena obujene stare slovenske sorte solate tolminke. Na svoj račun boste prišli tudi ljubitelji sadja. Našo pestro ponudbo SPAR Kot nekoč sadik sadnega drevja smo namreč obogatili še s sorto hruška viljamovka, na voljo pa so tudi sadike sadnega jagodičevja.

Aktualna ponudba

Preverite aktualno ponudbo SPAR kot nekoč semen, fižolov, čebulčkov ter sadik sadnega drevja in jagodičevja.

Ponudba velja v trgovinah INTERSPAR in SPAR (razen v Spar Kranj-Zoisova, Spar Ljubljana-Kapitelj, Zeleni dvor, Spar City Ljubljana-Čopova, Spar Domžale-Breznikova in Spar City Maribor-Florjan). Sadike sadnega drevja in jagodičevja so na voljo samo v trgovinah INTERSPARIH.

Izdelke poiščite tudi v naši spletni trgovini SPAR Online

OHRANJANJE AVTOHTONIH VRST FIŽOLA

NOVO v ponudbi: VISOKI FIŽOL LIŠČEK

Ponudbo vrtnin SPAR Kot nekoč smo obogatili s priljubljeno sorto visokega fižola: rdeči marmorirani lišček. Na voljo pa je tudi fižol češnjevec, še en od številnih sort fižola, ki so se zahvaljujoč dobrim razmeram razvile pri nas, njegova priljubljenost pa se je ohranila do danes.

Oglejte si predstavitveni film o pridelavi fižola češnjevca in liščka, v katerem najdete tudi koristne nasvete

TOLMINKA, OBUJENA STARA SLOVENSKA SORTA SOLATE

Po dolgotrajnem in zahtevnem postopku smo skupaj s Kmetijskim inštitutom Slovenije iz Slovenske rastlinske genske banke semen za vas obudili staro slovensko sorto hrustljave krhkolistne solate, TOLMINKO. Pridobili smo kakovostno seme, iz katerega je zrasla okusna in hrustljava solata, ki smo jo kot seme in tudi kot pridelek ponudili našim kupcem.

Oglejte si video predstavitev obuditve solate Tolminke

Nasveti za vrtičkanje

Zopet bo kmalu čas za nove vrtičkarske podvige! Tudi letos se mi pridružite pri vrtnarjenju in gojenju avtohtonih slovenskih sort. Poskrbela bom za odlične nasvete, poleg tega pa bomo skupaj obujali dragocena znanja naših prednikov.

Svoje trike in priporočila bom delila na Sparovem Facebooku in YouTube kanalu, letos pa bomo skupaj odkrivali povsem nove vrste iz linije SPAR Kot nekoč, ki sedaj šteje že preko 30 sort.

Metka Ternjak Gomboc

Facebook SPAR Slovenija YouTube SPAR Slovenija

Vrtnarimo z Metko - Metka in nasveti za sejanje

Nasveti za sejanje

Vrtnarimo z Metko - Metka in sadno drevje

Sadno drevje

Vrtnarimo z Metko - Metka in fige

Fige

Nasveti za vrtičkanje z Metko Ternaj Gomboč, motovilec

Motovilec

Nasveti za vrtičkanje z Metko Ternaj Gomboč, stevija

Stevija

Kamilice

Visoka greda

Krompir v loncih

Vrtnarimo z Metko - Metka in tolminka

Solata Tolminka

Vrtnarimo z Metko - Metka in endivija

Endivija

Vrtnarimo z Metko - Metka in pridelava fižola

Pridelava fižola

Sajenje paradižnika

Vrtnarimo z Metko - Metka in priprava zvarkov

Priprava zvarkov

Vrtnarimo z Metko - Metka in shranjevanje paradižnika

Shranjevanje paradižnika

Avtohtoni sadovnjak SPAR Kot nekoč

AVTOHTON SADOVNJAK SPAR KOT NEKOČ

Zasaditev avtohtonega sadovnjaka je še eno od pomembnih trajnostnih dejanj podjetja SPAR Slovenija. Pod okriljem strokovnjakov Sadjarstva Evrosad so precepili kar 5.000 dreves avtohtonih slovenskih sort jablan - savniške voščenke in boskopskega kosmača. Tako boste v prihajajočih letih lahko uživali okusne, sočne in skoraj pozabljene sorte jabolk.

Zakaj izbrati avtohtone in tradicionalne sorte?

Prilagojenost na naše podnebne razmere in zemljo

Neprecenljiva kulturna dediščina

Temelj prehranske samooskrbe

Biološka pestrost Slovenije

Značilen in nam domač okus

Prilagojenost manj intenzivni pridelavi

Avtohtone sorte predstavljajo temelj prehranske neodvisnosti Slovenije.
Pomagajte nam varovati in ohraniti tradicijo ter znanje naših prednikov.

PREDSTAVLJAMO VRTNINE SPAR KOT NEKOČ

Vrtnine SPAR kot nekoč so sveže, čudovitega vonja in neverjetno polnega okusa, kot se ga spomnite iz otroštva. Z veliko znanja, skrbi in ljubezni do tradicije jih za vas v sezoni pridelujejo predani slovenski proizvajalci, Sparovi dolgoletni partnerji.