40
PT40M min
PT40M min
Čas priprave
25
PT25M min
PT25M min
Čas kuhanja
120
min
min
Čas hlajenja
9
PT9M min
PT9M min
Čas cvrenja
Poslastica vse od vročega jedra do hrustljave zunanjosti
Italijani so seveda mojstri kulinarike, a včasih presežejo celo sami sebe.
Nek sicilijanski genij se je namreč že pred 1000 leti odločil pripraviti kepe iz rižote, ki imajo v sredini omako, za nameček pa jih je še ocvrl.
Rezultat so arancini s hrustljavo skorjico, pod katero se skriva plast kremnega riža, v samem jedru pa vroča mesna omaka in božansko stopljena mocarela.
Tako dobri so, da se ti skotalijo iz ust naravnost v srce.
Sestavine
Riž
- Arborio riž DESPAR 500 g
- Jušna osnova 1.2 l
- Sol 1 žlička
- Maslo 50 g
- Nariban parmezan 50 g
Nadev
- Bolonjska omaka SPAR NATUR*PUR 200 g
- Grah kuhan 100 g
- Mozzarella (ne iz slanice)
Panada
- Jajca SPAR 3
- Krušne drobtine SPAR
- Pšenična moka
- Sol 3 ščepec
Ostalo
- Sončnično olje 1 l
Priprava
Riž
01
V lonec vlij 1,2 l jušne osnove in jo zavri.
02
Dodaj žličko soli in 500 g riža.
03
Premešaj, lonec pokrij, nato riž ob nežnem brbotanju kuhaj 20-25 minut - brez mešanja.
04
Dodaj 50 g masla in premešaj.
05
V lonec stresi še 50 g naribanega parmezana in dobro premešaj.
06
Kuhan riž stresi na pladenj in ga z lopatko razmaži po celi površini.
07
Tesno ga pokrij s prozorno folijo za živila in ga postavi v hladilnik za vsaj 2 uri - riž se mora dodobra ohladiti.
Oblikovanje
01
V globokem krožniku zmešaj 200 g bolonjske omake in 100 g kuhanega graha.
02
Mocarelo nareži na kocke.
03
Pripravi si posodico s hladno vodo. Z namakanjem prstov med oblikovanjem poskrbiš, da se ti riž ne lepi na njih.
04
Odtrgaj za dlan velik kos ohlajenega riža, ga postavi v dlan, s prsti druge roke pa ga oblikuj tako, da je v obliki skledice približno enake debeline.
05
Na sredino dlani nadevaj žlico pripravljene omake in vtakni košček mocarele.
06
S prosto roko pograbi malo riževe mase in jo splošči v pokrov, ki ga povezneš čez nadev.
07
Arancino v rokah nekajkrat stisni, nato obrni, da dobiš kompaktno kroglo.
08
Nič ni narobe, če čez kakšno razpoko pokuka omaka.
09
Na tak način oblikuj kepe, dokler ne porabiš vse mase.
Paniranje
01
Pripravi si klasičen trojček za panado - posodo z moko, posodo z razžvrkljanimi jajci in soljo ter posodo z drobtinami.
02
Vsako kroglo dvojno spaniraj - po vrsti jo povaljaj v moki, jajcu, drobtinah, nato še enkrat v jajcu in v drobtinah.
Cvrtje
01
V ne preširoki posodi z debelim dnom na srednjem ognju segrej večjo količino olja - približno 1 l.
02
Olje je dovolj segreto, ko vanj vtakneš ročaj kuhalnice, okoli njega pa se počasi začnejo delati mehurčki.
03
Naenkrat cvri 2-3 arancine, da obdržiš temperaturo olja.
04
Arancine cvri 7-9 minut na zmerni temperaturi, vmes pa jih redno obračaj. Pomembno je, da jih cvremo počasi, sicer se sredica ne bo dovolj segrela, da se mocarela stopi.