Babičina pehtranova potica - Marko Herič

Babičina pehtranova potica

Marko Herič
srednje zahtevno
Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave
90
min
Čas vzhajanja
60
min
Čas peke

Sestavine

  • Moka 600 g
  • Sol 0.5 žličke
  • Kvas 1 kos
  • Sladkor 3 žličke
  • Maslo 75 g
  • Rumenjak 3 kosi
  • Mleko 3 dl
  • Limonina lupina 1 kos
  • Rum 3 žlice

Za nadev

  • Alpska smetana 250 ml
  • Pehtran 3 žlice
  • Beljak 2 kosa
  • Maslo 100 g
  • Rumenjak 2 kosa
  • Sladkor 2 žlici
  • Drobtine 5 žlic

Priprava

01

Kvas raztopimo v mlačnem mleku, ki mu dodamo rum. Moko, sol, sladkor premešamo. Dodamo stopljeno maslo, ki smo mu gladko primešali rumenjake in limonino lupinico, ter počasi pričnemo gnesti.

02

Postopoma dodajamo mleko in zamesimo gladko mehko testo, ki se nam ne lepi na posodo ali roke. Gnetemo ga približno 10 minut. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro in pol.

03

Medtem pripravimo nadev tako, da v teflonski ponvi na suho prepražimo drobtine, da porjavijo. Nato zmešamo v gladko kremo rumenjake, maslo, sladkor in smetano. Dodamo drobtine in nasekljan pehtran in šele nato previdno vmešamo sneg.

04

Na mizo položimo prt in testo razvaljamo na palec debelo. Po vsej površini testa enakomerno namažemo nadev in s pomočjo prta testo zvijemo v rolado, ki jo nato položimo v dobro namaščen pekač.

05

Pustimo, da potica še enkrat vzhaja, toda tokrat samo tričetrt ure. Na vrhu jo premažemo s stopljenim maslom in pečemo na 180 stopinjah približno 1 uro.

06

Ko se potica malo ohladi, jo zvrnemo iz posode in po želji potresemo s sladkorjem.