PT60M min
PT15M min
min
Sestavine
Za vaniljev biskvit:
- Jajca M velikost 3
- Sladkor v prahu 60 g
- Vanilijeva pasta 1.5 žličke
- Gladka bela moka 80 g
- Jedilni škrob 20 g
- Mleko za navlažitev biskvita 150 ml
Za jagodni disk:
- Zamrznjene jagode 250 g
- Sladkor 2 žlici
- Želatina 2 lističa
Za breskovo kremo:
- Breskov jogurt 600 g
- Želatina 5 lističev
- Sladka smetana 150 g
Priprava
Za vaniljev biskvit:
Jajca, sladkor in vaniljevo pasto na najvišji hitrosti stepamo 15 minut, da dobimo svetlo in puhasto maso. Volumen se mora zelo povečati.
Nato na rahlo z lopatko umešamo presejano moko z jedilnim škrobom. Umešati jo moramo zelo nežno in maso z lopatko ves čas privzdigovati, saj mora ostati zračna, sicer bo biskvit zbit.
Na dno pekačev premera 20 in 18 cm damo papir za peko. Biskvitno maso porazdelimo v oba pekača.
Pečemo ju približno 15 minut na 180 °C, odvisno od pečice. Če sta pečena, preverimo z leseno palčko- če na palčki ni ostankov mase, potem ju lahko vzamemo iz pečice.
Večji biskvit položimo na podlago, na kateri bomo servirali torto in ga po občutku navlažimo z mlačnim mlekom.
Okoli biskvita damo nastavljiv obod za torto, v notranjost oboda pa namestimo acetatno folijo, ki prepreči prijemanje kreme na obod.
Za jagodni disk:
Zmrznjene jagode najprej pokuhamo skupaj s sladkorjem in ko se zmehčajo, jih s paličnim mešalnikom stlačimo v pire.
Želatino za 10 minut namočimo v mrzlo vodo, da se zmehča, nato pa jo vmešamo v topel jagodni pire.
Dno pekača premera 18 cm prekrijemo s papirjem za peko in vanj vlijemo ohlajen pire.
Pekač damo za približno 2 uri v skrinjo, da se pire strdi.
Za breskovo kremo:
Lističe želatine za 10 minut namočimo v mrzlo vodo. Ko se zmehčajo, iz njih iztisnemo vodo in jih na nizki temperaturi stopimo skupaj z žlico jogurta.
Stopljeno mlačno želatino nežno umešamo v preostalo količino jogurta. Jogurt naj ne bo mrzel, da se zaradi prevelike temperaturne razlike ne naredijo grudice želatine.
Nato v jogurt na rahlo z lopatko umešamo še stepeno sladko smetano.
Skoraj polovico jogurtove kreme vlijemo v pripravljen pekač z navlaženim biskvitom. Pekač damo za približno 30-45 minut v skrinjo, da se vrhnji del kreme strdi.
Na strjeno kremo najprej previdno položimo strjen jagodni disk, na vrh diska pa damo manjši biskvit, ki ga dobro navlažimo z mlačnim mlekom. Nato v pekač vlijemo še preostanek jogurtove kreme in jo na vrhu po potrebi poravnamo.
Breskova torta z jagodami mora nato za več ur, najbolje pa kar čez noč, v hladilnik, da se dobro ohladi in strdi.
Naslednji dan jo lahko okrasimo in postrežemo. Pred postrežbo naj bo 10-15 minut na sobni temperaturi, da se okusi razvijejo.