Breskova torta z jagodami, Nina Kastelic - Leaneen
Breskova torta z jagodami, Nina Kastelic - Leaneen
Breskova torta z jagodami, Nina Kastelic - Leaneen

Breskova torta z jagodami

Nina Kastelic - Leaneen
Avtor: Nina Kastelic - Leaneen
Čas aktivne priprave
60
min
Čas priprave
15
min
Čas peke
165
min
Čas hlajenja

Sestavine

Za vaniljev biskvit:

  • Jajca M velikost 3
  • Sladkor v prahu 60 g
  • Vanilijeva pasta 1.5 žličke
  • Gladka bela moka 80 g
  • Jedilni škrob 20 g
  • Mleko za navlažitev biskvita 150 ml

Za jagodni disk:

  • Zamrznjene jagode 250 g
  • Sladkor 2 žlici
  • Želatina 2 lističa

Za breskovo kremo:

  • Breskov jogurt 600 g
  • Želatina 5 lističev
  • Sladka smetana 150 g

Priprava

Za vaniljev biskvit:

01

Jajca, sladkor in vaniljevo pasto na najvišji hitrosti stepamo 15 minut, da dobimo svetlo in puhasto maso. Volumen se mora zelo povečati.

02

Nato na rahlo z lopatko umešamo presejano moko z jedilnim škrobom. Umešati jo moramo zelo nežno in maso z lopatko ves čas privzdigovati, saj mora ostati zračna, sicer bo biskvit zbit.

03

Na dno pekačev premera 20 in 18 cm damo papir za peko. Biskvitno maso porazdelimo v oba pekača.

04

Pečemo ju približno 15 minut na 180 °C, odvisno od pečice. Če sta pečena, preverimo z leseno palčko- če na palčki ni ostankov mase, potem ju lahko vzamemo iz pečice.

05

Večji biskvit položimo na podlago, na kateri bomo servirali torto in ga po občutku navlažimo z mlačnim mlekom.

06

Okoli biskvita damo nastavljiv obod za torto, v notranjost oboda pa namestimo acetatno folijo, ki prepreči prijemanje kreme na obod.

Za jagodni disk:

01

Zmrznjene jagode najprej pokuhamo skupaj s sladkorjem in ko se zmehčajo, jih s paličnim mešalnikom stlačimo v pire.

02

Želatino za 10 minut namočimo v mrzlo vodo, da se zmehča, nato pa jo vmešamo v topel jagodni pire.

03

Dno pekača premera 18 cm prekrijemo s papirjem za peko in vanj vlijemo ohlajen pire.

04

Pekač damo za približno 2 uri v skrinjo, da se pire strdi.

Za breskovo kremo:

01

Lističe želatine za 10 minut namočimo v mrzlo vodo. Ko se zmehčajo, iz njih iztisnemo vodo in jih na nizki temperaturi stopimo skupaj z žlico jogurta.

02

Stopljeno mlačno želatino nežno umešamo v preostalo količino jogurta. Jogurt naj ne bo mrzel, da se zaradi prevelike temperaturne razlike ne naredijo grudice želatine.

03

Nato v jogurt na rahlo z lopatko umešamo še stepeno sladko smetano.

04

Skoraj polovico jogurtove kreme vlijemo v pripravljen pekač z navlaženim biskvitom. Pekač damo za približno 30-45 minut v skrinjo, da se vrhnji del kreme strdi.

05

Na strjeno kremo najprej previdno položimo strjen jagodni disk, na vrh diska pa damo manjši biskvit, ki ga dobro navlažimo z mlačnim mlekom. Nato v pekač vlijemo še preostanek jogurtove kreme in jo na vrhu po potrebi poravnamo.

06

Breskova torta z jagodami mora nato za več ur, najbolje pa kar čez noč, v hladilnik, da se dobro ohladi in strdi.

07

Naslednji dan jo lahko okrasimo in postrežemo. Pred postrežbo naj bo 10-15 minut na sobni temperaturi, da se okusi razvijejo.