PT90M min
min
PT30M min
Sestavine
Polnozrnato krhko testo
- Pirina polnozrnata moka 200 g
- Kokosov sladkor 50 g
- Mrzla voda 4 žlice
- Maslo 100 g
- Sol ščepec
Krema z grškim jogurtom in sadjem
- Grški jogurt 300 g
- Eritritol 4 žlice
- Vanilijeva pasta 2 žlici
- Želatina 3 lističi
- Sladka smetana 100 g
- Sadje (jagode, kivi, borovnice, maline, breskve, mandarine, …)
Svetleč preliv
- vrečka svetlega preliva za torte 1
- Sladkor 40 g
- Voda 250 ml
Priprava
Postopek priprave krhkega testa
Recept je primeren za pekač premera 25 cm.
Moko zmešamo s kokosovim sladkorjem in dodamo na manjše kocke narezano mrzlo maslo in sol.
Sestavine drobimo med prsti in nato dodamo mrzlo vodo ter zgnetemo gladko testo.
Zavijemo ga v prosojno živilsko folijo in postavimo za 2 uri v hladilnik.
Ohlajeno testo razvaljamo v krog, ki je 3 cm večji od premera pekača.
Testo navijemo na valjar in ga damo v pekač. Nežno ga potlačimo ob robove, odvečno testo odrežemo.
Testo v pekaču pokrijemo s papirjem za peko in nanj stresemo keramične kroglice za slepo peko, ki preprečijo, da bi se testo med peko napihnilo.
Pečemo ga približno 30 minut na 180 °C. Zadnjih 10 minut peke odstranimo papir za peko.
Postopek priprave kreme z grškim jogurtom
Grški jogurt zmešamo z eritritolom in vaniljevo pasto.
Lističe želatine za 10 min namočimo v hladni vodi. Iz zmehčanih iztisnemo vodo in jih na nizki temperaturi raztopimo skupaj z žlico kreme.
Stopljeno želatino primešamo k preostali jogurtovi kremi.
Na koncu narahlo z lopatko vmešamo še stepeno sladko smetano.
Kremo razporedimo po ohlajenem testu.
Pito damo za približno 2 uri v hladilnik.
Sadje narežemo in razporedimo po strjeni kremi.
Postopek priprave svetlečega preliva
Vrečko svetlega preliva zmešamo skupaj s sladkorjem in 3 žlicami hladne vode, ki smo jih vzeli od 250 ml vode. Dobro zmešamo.
Preostanek vode damo v kozico in zavremo. Ko zavre, jo odstavimo s štedilnika in z metlico vmešamo zmes.
Med mešanjem ponovno zavremo, kozico odstavimo s štedilnika in preliv ohlajamo minuto.
Vzamemo čopič in sadje premažemo s prelivom. Tako bo dobilo svetleč sijaj.
Ko se strdi, je brezgrešna pita pripravljena!