Brezgrešna sadna pita, Nina Kastelic - Leaneen
Brezgrešna sadna pita, Nina Kastelic - Leaneen

Brezgrešna sadna pita

Čas aktivne priprave
90
min
Čas priprave
250
min
Čas hlajenja
30
min
Čas peke

Sestavine

Polnozrnato krhko testo

  • Pirina polnozrnata moka 200 g
  • Kokosov sladkor 50 g
  • Mrzla voda 4 žlice
  • Maslo 100 g
  • Sol ščepec

Krema z grškim jogurtom in sadjem

  • Grški jogurt 300 g
  • Eritritol 4 žlice
  • Vanilijeva pasta 2 žlici
  • Želatina 3 lističi
  • Sladka smetana 100 g
  • Sadje (jagode, kivi, borovnice, maline, breskve, mandarine, …)

Svetleč preliv

  • vrečka svetlega preliva za torte 1
  • Sladkor 40 g
  • Voda 250 ml

Priprava

Postopek priprave krhkega testa

Recept je primeren za pekač premera 25 cm.

01

Moko zmešamo s kokosovim sladkorjem in dodamo na manjše kocke narezano mrzlo maslo in sol.

02

Sestavine drobimo med prsti in nato dodamo mrzlo vodo ter zgnetemo gladko testo.

03

Zavijemo ga v prosojno živilsko folijo in postavimo za 2 uri v hladilnik.

04

Ohlajeno testo razvaljamo v krog, ki je 3 cm večji od premera pekača.

05

Testo navijemo na valjar in ga damo v pekač. Nežno ga potlačimo ob robove, odvečno testo odrežemo.

06

Testo v pekaču pokrijemo s papirjem za peko in nanj stresemo keramične kroglice za slepo peko, ki preprečijo, da bi se testo med peko napihnilo.

07

Pečemo ga približno 30 minut na 180 °C. Zadnjih 10 minut peke odstranimo papir za peko.

Postopek priprave kreme z grškim jogurtom

01

Grški jogurt zmešamo z eritritolom in vaniljevo pasto.

02

Lističe želatine za 10 min namočimo v hladni vodi. Iz zmehčanih iztisnemo vodo in jih na nizki temperaturi raztopimo skupaj z žlico kreme.

03

Stopljeno želatino primešamo k preostali jogurtovi kremi.

04

Na koncu narahlo z lopatko vmešamo še stepeno sladko smetano.

05

Kremo razporedimo po ohlajenem testu.

06

Pito damo za približno 2 uri v hladilnik.

07

Sadje narežemo in razporedimo po strjeni kremi.

Postopek priprave svetlečega preliva

01

Vrečko svetlega preliva zmešamo skupaj s sladkorjem in 3 žlicami hladne vode, ki smo jih vzeli od 250 ml vode. Dobro zmešamo.

02

Preostanek vode damo v kozico in zavremo. Ko zavre, jo odstavimo s štedilnika in z metlico vmešamo zmes.

03

Med mešanjem ponovno zavremo, kozico odstavimo s štedilnika in preliv ohlajamo minuto.

04

Vzamemo čopič in sadje premažemo s prelivom. Tako bo dobilo svetleč sijaj.

05

Ko se strdi, je brezgrešna pita pripravljena!

Deli