Bučne cimetove rolice - Jernej Kitchen
Bučne cimetove rolice - Jernej Kitchen

Bučne cimetove rolice

Jernej Kitchen
Jernej Kitchen
Jernej Kitchen
Jernej Kitchen
Čas aktivne priprave
60
min
Čas priprave
55
min
Čas peke
180
min
Čas vzhajanja

Sestavine

Testo

  • Maslena buča (manjša) 1
  • Maslo 60 g
  • Mleko 210 ml
  • Bela gladka moka tip 500 500 g
  • Sveži kvas 14 g
  • Sladkor 2 žlici
  • Ingver v prahu 0.25 žličke
  • Kardamom 0.25 žličke
  • Muškatni orešček 0.25 žličke
  • Mleti klinčki 0.25 žličke
  • Jajce 1
  • Rumenjak 1
  • Sol 1 žlička

Nadev

  • Maslo 150 g
  • Rjavi sladkor Demerara 100 g
  • Cimet v prahu 2 žlici

Priprava

ZA 12 ROLIC

01

BUČNI PIRE

Pečico segrejemo na 210 °C (ventilator) ali 220 stopinj (navadne nastavitve). Bučo z lupilcem olupimo in prerežemo na pol. Sredico in semena odstranimo in narežemo bučo na kocke velikosti približno 1 cm x 1 cm.

02

BUČNI PIRE

Večji pekač obložimo s papirjem za peko, vanj stresemo bučo in postavimo v pečico. Pečemo 30 - 35 minut pri 210 °C (ventilator) ali 220 stopinj (navadne nastavitve), oziroma tako dolgo, da je buča popolnoma mehka, a pazimo, da na vrhu ne postane rjava (da ne prekaramelizira), saj bo sicer dobila grenek okus. Postavimo iz pečice. Postavimo na stran, da se ohladi na sobno temperaturo. S paličnim mešalnikom ali v blenderju bučo spasiramo v gladek pire.

03

BUČNI PIRE, MASLO in MLEKO

Maslo damo v kozico, pristavimo na zmeren ogenj in ga stopimo. Odstavimo iz ognja in dodamo mleko in 100g bučnega pireja ter z metlico dobro premešamo, da se sestavine povežejo. Postavimo na stran.

04

TESTO ZA CIMETOVE ROLICE

V večjo skledo stresemo gladko belo moko, kvas in sladkor. Dodamo mlečno mešanico in začimbe (ingver, kardamom, muškatni oreh in klinčki). Zagnetemo v enotno testo, da se sestavine povežejo, nato dodamo še eno jajce, en rumenjak in sol. Zagnetemo v prožno, gladko testo. Z rokami gnetemo 10 minut, ali 5 minut v kuhinjskem robotu. Testo pustimo v skledi in ga pokrijemo z živilsko, prozorno folijo. Pustimo vzhajati pri sobni temperaturi 1–1,5 ure oziroma tako dolgo, da se masa testa podvoji.

05

NADEV ZA CIMETOVE ROLICE

Medtem pripravimo nadev. V skodelici premešamo zmehčano maslo in cimet v prahu. S kuhinjsko lopatko mešamo tako dolgo, da dobimo gladko pasto. Do uporabe hranimo pri sobni temperaturi.

06

VZHAJANJE

Vzhajano testo položimo na dobro pomokano delavno površino in ga razvaljamo na pravokotnik velikosti 45 cm x 30 cm in debeline približno 0,5 cm. Cimetov nadev enakomerno razporedimo po razvaljanem testu. Testo zvijemo v valj in ga razrežemo na 12 enako velikih rolic. Pekač velikosti 30 x 25 cm obložimo s papirjem za peko in cimetove rolice enakomerno razporedimo po pekaču, pazimo da je med njimi nekaj prostora. Pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro - 1.5 ure pri sobni temperaturi, oziroma, dokler se masa ne podvoji.

07

PEČENJE

Postavimo v prehodno segreto pečico in pečemo 20 minut pri 200 °C. Pečene bučne cimetove rolice vzamemo iz pečice in ohladimo pri sobni temperaturi. Po želji premažemo s sladkorno glazuro in postrežemo.

NAGRADNA IGRA

Dogodivščinam Oskarja in Boba lahko prisluhneš tudi v ekskluzivnih zvočnih zgodbah! S sodelovanjem v nagradni igri pa z malo sreče celo družino pelješ na izlet na Dunaj.

Več