Sestavine
Karamela:
- Sladkor 230 g
- Maslo 85 g
- Smetana za stepanje 120 g
Dno:
- Masleni piškoti 300 g
- Stopljeno maslo 95 g
Cheesecake:
- Kremni sir 540 g
- Sladkor v prahu 120 g
- Vanilijeva pasta 1 žlica
- Kremfix 1 vrečka
- Limonin sok 1 žlička
Dodatki:
- Preostala karamela
- Jagodičevje
Priprava
V manjšem loncu na nizkem ognju segrevajte sladkor, dokler se ne stopi in porjavi.
Ko se začne topiti, ga bolj pogosto mešajte in s pomočjo lesene kuhalnice potlačite večje skupke sladkorja, da se lažje raztopijo. Sladkor je karameliziran, ko je bakreno rjave barve.
Takrat odstavite in primešajte maslo, ki mora biti sobne temperature. Mešajte. Dodajte še smetano in mešajte, dokler ne dobite gladke karamele. V kolikor so v njej večji kosi karamele ali se zmes ni povezala, pristavite lonec na srednje močan ogenj in ob stalnem mešanju segrevajte, dokler se vse ne poveže.
Zmes prelijte v pripravljen kozarec (v kolikor so se vam naredili manjši strjeni kosi jo lahko tudi precedite) in pustite, da se ohladi.
Pripravite dno. V sekljalniku ali blenderju meljite piškote, dokler ne nastane grobemu pesku podobna zmes.
Dodajte stopljeno maslo in premešajte. Dobiti bi morali teksturo podobno vlažnemu, lepljivemu pesku. V kolikor zmes ni dovolj kompaktna dodajte še kakšno jedilno žlico stopljenega masla in premešajte.
Zmes prestavite v pekač, premera 18 cm, obložen s papirjem za peko in oblikujte dno ter 1 cm visok rob. Pri tem si lahko pomagate z ravnim dnom kozarca, da zmes enakomerno porazdelite.
Postavite v hladilnik in počakajte, da se dno strdi.
Ko se dno strdi ga prelijte s približno 1/2 pripravljene karamele in postavite nazaj v hladilnik, da se karamela zgosti (približno 30 min).
Ko se karamela zgosti in strdi pripravite cheesecake kremo.
Kremni sir, sladkor v prahu in vanilijevo pasto zmešajte s pomočjo železne metlice za stepanje. Dodajte krem fix mešanico za strjevanje in limonin sok ter mešajte še dobro minuto, da se zmes zgosti.
Cheesecake kremo prelijte čez ohlajeno karamelo in piškotno dno ter postavite v hladilnik za vsaj 3 ure ali kar čez noč.
Po vrhu prelijte s preostankom karamele in okrasite s svežim jagodičevjem.