PT30M min
PT20M min
Sestavine
Za čokoladne kolačke:
- Bela gladka moka 140 g
- Sladkor v prahu 200 g
- Kakav v prahu 40 g
- Soda bikarbona 1 žlička
- Sol 1 ščepec
- Jajce L velikost 1
- Mleko 120 ml
- Olje 120 ml
- Vroča voda 120 ml
Za čokoladno kremo:
- Mascarpone 250 g
- Sladkor v prahu 1 žlica
- Čokoladni namaz 3 žlice
Potrebujemo še:
- Čokoladni namaz
- Sveže jagode 350 g
Priprava
Za čokoladne kolačke:
V prvi posodi zmešamo skupaj vse suhe sestavine, v drugi pa vse mokre, razen vrele vode.
Mokrim sestavinam dodamo suhe in jih z metlico zmešamo v enotno maso.
Prilijemo vrelo vodo in z metlico dobro pomešamo, da se sestavine povežejo med seboj.
Ker je masa zelo tekoča, jo prelijemo v merilni lonček.
Počakamo nekaj minut, da se masa malce ohladi, nato pa jo vlijemo v papirčke za muffine, ki jih napolnimo približno do 3/5.
Čokoladne kolačke pečemo približno 20 minut, v pečici ogreti na 170 °C.
Če so pečeni, preverimo tako, da v sredino zapičimo leseno palčko- če na njen ni ostankov mase, jih lahko vzamemo iz pečice.
Po končani peki jih še nekaj minut pustimo v pekaču, da se ohladijo, nato pa jih vzamemo iz pekača.
Ko so čokoladni kolački popolnoma ohlajeni, iz njih izdolbemo sredino. Najlažje to naredimo s pripomočkom za odstranjevanje jabolčnih pešk oziroma jedra jabolka.
Izdolbeno luknjo napolnimo s čokoladnim namazom. Po želji lahko čokoladni namaz menjamo za jagodno marmelado.
Za čokoladno kremo z jagodami:
Mascarpone stepemo s sladkorjem v prahu in čokoladnim namazom. Količine lahko prilagodimo svojemu okusu, pazimo le, da je stepena čokoladna krema dovolj kompaktna za brizganje.
Kremo nadevamo v brizgalno vrečko z nastavkom in jo nabrizgamo po robu kolačkov.
Na sredino kolačkov damo manjše koščke jagod.
Čokoladni cupcakesi z jagodami morajo biti shranjeni v zaprti škatli v hladilniku.