Curtido - Goran Žerdin in Sanja Čakarun

Curtido

Goran Žerdin in Sanja Čakarun
Goran Žerdin in Sanja Čakarun
Čas aktivne priprave
45
min
Čas priprave
15
min
Čas pečenja

Če pa to ni odlično: kislo zelje in solata v enem – ampak bolj zanimivo.

Sestavine

Za pribl. 3 velike klasične kozarce

  • Belo zelje 800 g
  • Korenje 200 g
  • Rdeča paprika velika 1
  • Mešano sezonsko sadje po okusu (marelice breskve hruške) 150 g
  • Rdeča čebula 0.5
  • Česen 3 stroki
  • Janeževa semena 0.5 žličke
  • Origano 1 žlička
  • Lovorjev list 3
  • Nejodirana sol

Priprava

01

Zelju odstranimo zunanje poškodovane liste, ga razrežemo na četrtine in izrežemo stržen. Nato ga naribamo na tanke rezance.

02

Korenje narežemo na palčke. Papriki odstranimo sredico in v pečici pečemo pri 160 stopinjah 15 minut, da postane mehka in sladka. Ko se ohladi, jo narežemo na majhne kocke, prav tako vse sadje. Čebulo in česen narežemo na tanke lističe.

03

Vso zelenjavo in sadje damo v skledo, stehtamo, dodamo dva odstotka soli na težo zelenjave ter dobro premešamo in pustimo pol ure stati, da zelenjava izpusti nekaj tekočine. Medtem popražimo janež, tako sprostimo eterična olja. Ko se ohladi, ga skupaj s preostalimi začimbami umešamo v zelenjavo.

04

Mešanico preložimo v kozarce in pustimo stati tri do pet dni, da fermentira. Na ta način dosežemo idealno razmerje med sladkostjo sadja in rahlo kislostjo fermentirane zelenjave. Ko je curtido pripravljen, ga prestavimo v hladilnik.

  • čas fermentacije 3–5 dni
  • rok uporabe 5 dni
Jesenska SPARBECEDA
Besedni zaklad

Na telefon naložite SPAR plus mobilno aplikacijo, poiščite igro SPARBECEDA in iz razpoložljivih črk sestavite čim več besed!

Več