PT45M min
min
Če pa to ni odlično: kislo zelje in solata v enem – ampak bolj zanimivo.
Sestavine
Za pribl. 3 velike klasične kozarce
- Belo zelje 800 g
- Korenje 200 g
- Rdeča paprika velika 1
- Mešano sezonsko sadje po okusu (marelice breskve hruške) 150 g
- Rdeča čebula 0.5
- Česen 3 stroki
- Janeževa semena 0.5 žličke
- Origano 1 žlička
- Lovorjev list 3
- Nejodirana sol
Priprava
Zelju odstranimo zunanje poškodovane liste, ga razrežemo na četrtine in izrežemo stržen. Nato ga naribamo na tanke rezance.
Korenje narežemo na palčke. Papriki odstranimo sredico in v pečici pečemo pri 160 stopinjah 15 minut, da postane mehka in sladka. Ko se ohladi, jo narežemo na majhne kocke, prav tako vse sadje. Čebulo in česen narežemo na tanke lističe.
Vso zelenjavo in sadje damo v skledo, stehtamo, dodamo dva odstotka soli na težo zelenjave ter dobro premešamo in pustimo pol ure stati, da zelenjava izpusti nekaj tekočine. Medtem popražimo janež, tako sprostimo eterična olja. Ko se ohladi, ga skupaj s preostalimi začimbami umešamo v zelenjavo.
Mešanico preložimo v kozarce in pustimo stati tri do pet dni, da fermentira. Na ta način dosežemo idealno razmerje med sladkostjo sadja in rahlo kislostjo fermentirane zelenjave. Ko je curtido pripravljen, ga prestavimo v hladilnik.
- čas fermentacije 3–5 dni
- rok uporabe 5 dni