Domače burger bombete, Nina Kastelic - Leaneen
Domače burger bombete, Nina Kastelic - Leaneen
Domače burger bombete, Nina Kastelic - Leaneen

Domače burger bombete

Čas aktivne priprave
45
min
Čas priprave
115
min
Čas počitka
20
min
Čas peke

Sestavine

  • Bela gladka moka 500 g
  • Sladkor 1 žlica
  • Mleko 180 ml
  • Suh kvas 1
  • Voda 50 ml
  • Maslo 60 g
  • Sol 1 žlička
  • Jajca 2
  • Jajca za premaz 1

Priprava

01

Moko stresemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo stresemo sladkor, prilijemo mlačno mleko ter dodamo suhi kvas. Premešamo in vzhajamo 10 minut.

02

Vse skupaj premešamo, dodamo razžvrkljani jajci, stopljeno maslo, mlačno vodo in sol. Gnetemo 10–15 minut – tako dobimo mehko in gladko testo.

03

Zgneteno testo oblikujemo v hlebček in ga v toplem prostoru vzhajamo približno 45 min.

04

Vzhajano testo razdelimo na osem enakih delov. Iz vsakega dela oblikujemo gladko kroglico, ki jo položimo na pekač s papirjem za peko.

05

Kroglico oblikujemo tako, da testo na spodnjem delu dobro stisnemo skupaj, da na vrhnji strani dobimo gladko in napeto površino.

06

Kroglico položimo na pult (ne sme biti pomokan), nanjo položimo dlan in jo s krožnimi gibi oblikujemo. Postane naj lepo okrogla in gladka.

07

Kroglice, zložene na pekač, na tanko premažemo z olivnim oljem in pokrijemo s prozorno živilsko folijo. Vzhajamo približno eno uro.

08

Vzhajane kroglice premažemo z razžvrkljanim jajcem in jih (po želji) posujemo s sezamom.

09

Bombete nato pečemo v pečici, ogreti na 200 °C, okoli 15 do 20 minut.

10

Pečene bombetke vsaj 20–30 minut ohlajamo na rešetki. Da bodo še mehkejše, jih med ohlajanjem pokrijemo z mokro krpo.

11

Preden burger bombete nadevamo, jih moramo nujno še malo popeči na maslu, da bodo še bolj zahtustale.

Deli