Bučno-čokoladni kolač, Anita Šumer

Bučno-čokoladni kolač

Anita Šumer
Anita Šumer
Anita Šumer
Anita Šumer
Čas aktivne priprave
40
min
Čas priprave
900
min
Čas fermentacije
60
min
Čas peke

Buče, bučke, bučkiceee


Dodobra smo že zakorakali v jesen, ki nas razveseljuje s pisanim listjem in veliko količino buč. Tokrat bomo skupaj zdrožili sočen in mehak bučni kolač, ki nas s svojimi začimbami že malce popelje v zimski praznični čas.

Najbolje, da kar zadrožimo!

Sestavine

Sočen bučno-čokoladni kolač:

  • Buča 460 g
  • Maslo 100 g
  • Rjavi sladkor 90 g
  • Sol 1 ščepec
  • Vanilijev ekstrakt 2 žlički
  • Temna čokolada 50 g
  • Cimet 2 žlički
  • Mleti klinčki
  • Piment
  • Mleti beli poper
  • Pirina moka (lahko polnovredna) 150 g
  • Puhaste in mehurčkaste droži 50 g

Bučno sirni premaz:

  • Sirni namaz 200 g
  • Pečena in spasirana buča 200 g
  • Sladkor 20 g
  • Vanilijev ekstrakt (po želji) 1 žlička
  • Sol 1 ščepec

Priprava

Priprava kolača

01

Bučo olupimo. Odstranimo semena in jo na drobno narežemo. Sama imam rada malce večje koščke buče v tem kolaču, ustvarijo takšno fino strukturo.

NAMIG: Bučo lahko tudi naribamo.

02

V ponvici stopimo maslo. Vanjo dodamo narezano bučo. Dobro premešamo in na srednji temperaturi pražimo, da se buča nekoliko zmehča.

03

Nato po njej posujemo rjavi sladkor in pražimo še toliko časa, da se sladkor razpusti in da dobimo malce karamele. V tem koraku lahko bučke še malce z lopatko sesekljamo.

04

Potem odstavimo, pustimo par minut, nato dodamo koščke čokolade. Premešamo, da se raztopi.

05

Ta bučno-čokoladna zmes naj se nekoliko ohladi.

06

Nato ji primešamo ščepec soli, vanilijev ekstrakt, začimbnice, kot so cimet, klinčki, piment in bel poper. In dobro premešamo.

07

Na koncu vmešamo še puhaste in mehurčkaste droži in moko. Dobro premešamo, da se vse lepo poveže skupaj.

NASVET: Preden dodamo droži, naj bo zmes le mlačna, ne vroča.

08

Zmočimo papir za peko in ga razprostremo po pekaču, da se lepo prilega. Zmes za kolač predevamo v pekač in malo poravnamo.

09

Pokrijemo nepredušno. In pustimo na sobni temperaturi 12 ur ali pa celo več. V tem času bo zmes nekoliko narasla ter postala puhasta.

Čas fermentacije: 12-15 ur ali tudi malce več.

10

Dobro ogrejemo pečico na 170 stopinj. Če bomo pripravili še bučni premaz, bučo spečemo med peko kolača. Kolač pečemo tako dolgo, tako da je ražnjič, ko ga zabodemo vanj, čist.

NASVET: Približno 50-60 minut.

11

Nato kolač prestavimo na rešetko, da se dobro ohladi. Če želimo, ga lahko premažemo še z bučno-sirnim premazom.

Priprava bučno-sirnega premaza

01

Za bučno-sirni namaz že med peko kolača spečemo kose buče. Po peki odstranimo semena ter meso izdolbemo.

02

Prilijemo malce smetane, dodamo vaniljev ekstrakt ter ščepec soli ter spasiramo. Vmešamo kremni sir sobne temperature.

NAMIG: Če naša buča ni tako rumena, lahko dodamo malce kurkume.

03

Na koncu nežno in počasi vmešamo še sladkor. Kolač po vrhu premažemo.

04

Če imamo radi orehe, lahko tudi te posujemo po vrhu kolača.

NAMIG: Uporabite karamelizirane orehe.

*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija.