Anita Šumer - Drožaste žemljice
Zakaj ne vidite vsebine?
Anita Šumer - Drožaste žemljice

Drožaste žemljice

Anita Šumer
Anita Šumer
Anita Šumer
Anita Šumer
Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave
480
min
Čas počitka
15
min
Čas peke

Sestavine

Za približno 6 manjših žemljic po 100 g:

  • Bela pšenična moka 300 g
  • Polnovredna pirina ali pšenična moka 50 g
  • Sol 7 g
  • Voda 100 g
  • Mleko (lahko zamenjate z rastlinskim napitkom) 100 g
  • Puhaste in mehurčkaste droži 70 g

Priprava

Priprava

01

V vrču zmešamo vodo z mleko, dodamo še sol in seveda droži. Res dobro premešamo, da se vse lepo porazdeli. V posodo počasi prilivamo tekoči del in dobro premešamo. Zgnetemo srednje mehko testo. Ne gnetemo veliko, ampak samo toliko da ni suhih delov in grudic. Nato testo pokrijemo za približno 10 minut.

02

Po počitku testo ponovno pregnetemo. In tako pokrito pustimo počivati nekje od 3 do 8 ur, da se približno podvoji.

03

Pult pomokamo in testo prekucnemo na pult in ga razdelimo na 6 enakih delov s pomočjo tehtnice. Vsak del tehta približno 100 g.

04

Oblikujemo kroglice, jih dobro pomokamo in preložimo na papir za peko. Te kroglice bodo še enkrat vzhajale, da postanejo lepo puhaste in se približno podvojijo. Pri tem jih seveda pokrijemo, da se ne izsušijo. Lahko uporabite tudi pekač.

05

Pred peko uporabimo ročaj kuhalnice ali tanjšo palico. Žemljice na sredini res res dobro sploščimo. Če tega ne naredimo, se bo sredina dvignila in bomo dobili bombetke.

06

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 240 stopinjah. Prvih 10 minut pečemo s paro, nato odstranimo paro in pečemo še tako dolgo, da lepo porjavijo. Takoj po peki žemljice preložimo v posodo, ki smo jo obložili z rahlo vlažno servieto. Zložimo jih v posodo, pokrijemo in čez damo še pokrov, tako bodo lepo mehke.

 

Pa slasten drožotek!

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>