Drožtestenine - Anita Šumer

Drožtestenine

Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave
240
min
Postopek fermentacije
5
min
Čas kuhanja

Sestavine

Drožtestenine

  • Bela pšenična moka 180 g
  • Pšenična polnovredna moka 20 g
  • Puhaste in mehurčkaste droži 100 g
  • Voda 70 g

Omaka "cacio e pepe"

  • Nariban parmezan 90 g
  • Nariban trdi ovčji sir 60 g
  • Oljčno olje 4 žlici
  • Maslo 2 žlici
  • Sveže mleti poper 1 žlica

Priprava

Priprava drožtestenin

01

Vse sestavine zmešamo v skledi. Dodamo še vodo in puhaste in mehurčkaste droži. Dobro premešamo. Potrebne bo malce ročne telovadbe in gnetenja na pultu, saj bo testo kar kompaktno. Če vidimo, da je malce preveč, lahko dodamo še malo vode. In dobro pregnetemo. A brez skrbi, med postopkom fermentacije se bo zmehčalo. Testo pustimo pokrito na sobni temperaturi približno 3 do 4 ure.

02

Po tem počitku lahko testo prestavimo na hladno v hladilnik, kjer bo še zorelo in fermentiralo ter postalo lažje prebavljivo. Lahko pa ga seveda kar takoj razvaljamo na dobro pomokanem pultu. Seveda lahko uporabimo tudi strojček za izdelavo testenin. Lažje nam bo, če testo razdelimo na dva dela in potem vsakega razvaljamo. Vmes lahko en del testa tudi pokrijemo.

NAMIG: Če se nam testo upira, ga pokritega pustimo počivati 10 minut.

03

Testo res dobro razvaljamo na tanko, na debelino manj kot 1 mm. Površino testa dobro pomokamo, nato pa ga zvijemo v rolado. Nato rolado narežemo na trakove, široke približno 1 cm.

NAMIG: Na strojčku uporabite najprej nastavitev 3/9, nato pa še 6/9.

04

Testenine pred kuhanjem tudi odvijemo in jih takoj skuhamo v osoljenem kropu. Pri kuhanju si prihranimo približno 2 dcl vode. Testenine so zelo hitro kuhane al dente – že v kakšni minuti.

NAMIG: Drožaste testenine niso primerne za sušenje. Raje jih takoj zamrznite.

Pripravimo lahko še res preprosto omako s sirom in poprom, Italijani ji pravijo tudi cacio e pepe.

Priprava omake "cacio e pepe"

01

V ponev dodamo olje in 1 žlico masla ter počakamo, da se lepo stopi. Nato v ponev dodamo še sveže zmleti poper in prepražimo, da zadiši.

02

Nato prilijemo polovico vode od testenin in dobro premešamo, dodamo še eno žlico masla in dobro premešamo, da se vse sestavine lepo povežejo.

03

Nato dodamo testenine, vmes nenehno mešamo in posujemo sir. Znova dobro premešamo in takoj odstavimo.

Pa slasten drožotek!