Fermentirana kisla smetana in domače maslo - Anita Šumer
Fermentirana kisla smetana in domače maslo - Anita Šumer

Fermentirana kisla smetana in domače maslo

Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
720
min
Čas fermentacije

Sestavine

Domača kisla smetana:

  • Sladka smetana 500 g
  • Kefir ali gobice mlečnega kefirja 2 žlici

Domače fermentirano maslo:

  • Fermentirana kisla smetana
  • Solni cvet
  • Druge začimbe ali zelišča

Priprava

Priprava domače kisle smetane

01

V kozarcu s širokim grlom zmešamo gobice oz. kefir s sladko smetano in dobro pokrijemo. Pustimo na sobni temperaturi vsaj 12 pa vse do 24 ur, odvisno od želene stopnje fermentiranosti.

Med fermentacijo lahko smetano že poskusimo. A previdno, da med pokušanjem ne pojemo vsega.  

02

Če smo za fermentacijo uporabili kefirjeve gobice, fermentirano smetano precedimo čez cedilo. 

03

Kislo smetano lahko uporabimo takoj, če želimo gostejšo strukturo, pa jo čez noč pustimo v hladilniku.

Namig!

Če želimo bolj kislo smetano, jo pustimo na sobni temperaturi fermentirati 24 ur.

Priprava domačega masla

01

V visoko posodo vlijemo pripravljeno fermentirano kislo smetano in pričnemo stepati z metlicami. Stepamo tako dolgo, da se maščoba loči od pinjenca.

02

Maslo stisnemo v kepo in pri tem iztisnemo vso tekočino. Po želji maslo speremo pod hladno vodo.

03

Pripravljenemu domačemu maslu lahko dodamo solni cvet, sol, poper, čili v prahu ali kakšno drugo začimbo oz. zelišče po želji.

04

Na koncu lahko maslo oblikujemo ali pa ga vtisnemo v poljuben model.

Namig!

Nastali pinjenec lahko uporabite za pripravo vafljev. Recept je najdete v od epizod ABC peke z drožmi.