1, 2, 3, tako hitro se kruh naredi - Anita Šumer
Zakaj ne vidite vsebine?
1, 2, 3, tako hitro se kruh naredi - Anita Šumer

1, 2, 3, tako hitro se kruh naredi

Anita Šumer
Anita Šumer
Anita Šumer
Anita Šumer
Čas aktivne priprave
60
min
Čas priprave
30
min
Čas peke
120
min
Čas hlajenja

Sestavine

  • Puhaste in mehurčkaste droži 100 g
  • Voda 200 g
  • Bela pšenična moka 300 g
  • Sol 6 g

Priprava

Pri peki z drožmi si vzamemo čas zase in zato ne gre hiteti. Saj veste; dobre stvari potrebujejo svoj čas. Sama sicer zagovarjam daljšo fermentacijo, da od zamesa do peke preteče vsaj 15 ur, a kadar si zaželimo kruhek na mizi v enem dnevu, bo ta postopek prišel še kako prav.

01

Pokrito pustimo na sobni temperaturi, da se vsebina posode podvoji. Nato testo oblikujemo v štruco. Na pomokan pult zvrnemo testo. Razprostremo ga v obliko pravokotnika in zvijemo v rolado.

02

Rolado položimo v pomokano košarico in pokrijemo s kapo za tuširanje ali povoskano krpo. Ponovno pustimo na sobni temperaturi, da se testo v košarici podvoji ter postane puhasto in mehurčkasto.

03

Naredimo preizkus s prstom! Če se luknjica lepo počasi zapolni skoraj do konca, je testo pripravljeno za peko.

04

Testo pred peko zarežemo – tako bo med njo lahko še vzhajalo. Pečico predhodno dobro segrejemo na 250 stopinj. Priporočljivo je, da za peko uporabimo pečico s paro ter jekleno ploščo ali pa posodo s pokrovom, ki zadržuje vlago, ki med peko izhaja iz testa in vlaži testo.

05

Ko kruh damo v pečico, znižamo temperaturo na 240 stopinj in prvih 15 minut pečemo pokrito ali s paro.

06

Nato odkrijemo in pečemo še tako dolgo, da kruh lepo porjavi. Po peki ga hladimo na rešetki vsaj 2 uri.

Pa slasten drožotek!

Nagradna igra

Povežite se z nami na digitalnih kanalih in sodelujte v nagradni igri.

Sodelujte