PT60M min
PT30M min
min
Sestavine
- Puhaste in mehurčkaste droži 100 g
- Voda 200 g
- Bela pšenična moka 300 g
- Sol 6 g
Priprava
Pri peki z drožmi si vzamemo čas zase in zato ne gre hiteti. Saj veste; dobre stvari potrebujejo svoj čas. Sama sicer zagovarjam daljšo fermentacijo, da od zamesa do peke preteče vsaj 15 ur, a kadar si zaželimo kruhek na mizi v enem dnevu, bo ta postopek prišel še kako prav.
Pokrito pustimo na sobni temperaturi, da se vsebina posode podvoji. Nato testo oblikujemo v štruco. Na pomokan pult zvrnemo testo. Razprostremo ga v obliko pravokotnika in zvijemo v rolado.
Rolado položimo v pomokano košarico in pokrijemo s kapo za tuširanje ali povoskano krpo. Ponovno pustimo na sobni temperaturi, da se testo v košarici podvoji ter postane puhasto in mehurčkasto.
Naredimo preizkus s prstom! Če se luknjica lepo počasi zapolni skoraj do konca, je testo pripravljeno za peko.
Testo pred peko zarežemo – tako bo med njo lahko še vzhajalo. Pečico predhodno dobro segrejemo na 250 stopinj. Priporočljivo je, da za peko uporabimo pečico s paro ter jekleno ploščo ali pa posodo s pokrovom, ki zadržuje vlago, ki med peko izhaja iz testa in vlaži testo.
Ko kruh damo v pečico, znižamo temperaturo na 240 stopinj in prvih 15 minut pečemo pokrito ali s paro.
Nato odkrijemo in pečemo še tako dolgo, da kruh lepo porjavi. Po peki ga hladimo na rešetki vsaj 2 uri.
Pa slasten drožotek!