1, 2, 3, tako hitro se kruh naredi - Anita Šumer
1, 2, 3, tako hitro se kruh naredi - Anita Šumer

1, 2, 3, tako hitro se kruh naredi

Čas aktivne priprave
60
min
Čas priprave
30
min
Čas peke
120
min
Čas hlajenja

Sestavine

  • Puhaste in mehurčkaste droži 100 g
  • Voda 200 g
  • Bela pšenična moka 300 g
  • Sol 6 g

Priprava

Pri peki z drožmi si vzamemo čas zase in zato ne gre hiteti. Saj veste; dobre stvari potrebujejo svoj čas. Sama sicer zagovarjam daljšo fermentacijo, da od zamesa do peke preteče vsaj 15 ur, a kadar si zaželimo kruhek na mizi v enem dnevu, bo ta postopek prišel še kako prav.

01

Pokrito pustimo na sobni temperaturi, da se vsebina posode podvoji. Nato testo oblikujemo v štruco. Na pomokan pult zvrnemo testo. Razprostremo ga v obliko pravokotnika in zvijemo v rolado.

02

Rolado položimo v pomokano košarico in pokrijemo s kapo za tuširanje ali povoskano krpo. Ponovno pustimo na sobni temperaturi, da se testo v košarici podvoji ter postane puhasto in mehurčkasto.

03

Naredimo preizkus s prstom! Če se luknjica lepo počasi zapolni skoraj do konca, je testo pripravljeno za peko.

04

Testo pred peko zarežemo – tako bo med njo lahko še vzhajalo. Pečico predhodno dobro segrejemo na 250 stopinj. Priporočljivo je, da za peko uporabimo pečico s paro ter jekleno ploščo ali pa posodo s pokrovom, ki zadržuje vlago, ki med peko izhaja iz testa in vlaži testo.

05

Ko kruh damo v pečico, znižamo temperaturo na 240 stopinj in prvih 15 minut pečemo pokrito ali s paro.

06

Nato odkrijemo in pečemo še tako dolgo, da kruh lepo porjavi. Po peki ga hladimo na rešetki vsaj 2 uri.

Pa slasten drožotek!

Deli