Sestavine
Krhko drožasto testo
- Puhaste in mehurčkaste droži 20 g
- Pšenična polnovredna moka 150 g
- Hladna voda 25 g
- Hladno maslo 75 g
- Sol 3 g
Sočen nadev
- Jabolka bolj kisla 800 g
- Maslo 75 g
- Sladkor 50 g
- Rum 1 žlica
- Mlet cimet 1 žlica
- Sladka smetana 2 žlici
- Vanilijev ekstrakt 1 žlička
Priprava
Priprava testa
Vse sestavine za testo, razen sladkorja, med prsti na hitro pomanemo v grudice, pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi vsaj 12 ur, lahko pa tudi več.
Pred peko damo drobljenec na hladno, da se maslo strdi. Tako bo drobljenec še bolj hrustljav.
50 g sladkorja zmešamo z drobljencem šele tik pred peko.
Priprava nadeva
Stopimo maslo in po njem posujemo sladkor. Ne mešamo, ampak pustimo, da se oboje skupaj stopi. Nato prilijemo sladko smetano, rum, dodamo cimet in vaniljev ekstrakt. Dobro premešamo.
Dodamo na kocke narezana jabolka in ponovno dobro premešamo ter še malce popečemo v kozici, da se jabolka rahlo zmehčajo.
Sestavljanje in peka
Pekač ali ognjevarne keramične posodice dobro namastimo. Do ¾ jih napolnimo z jabolčnim nadevom.
Pred peko sladkor zmešamo s hladnim drobljencem in posujemo po jabolčnem nadevu ter rahlo pritisnemo v posodice.
Pečemo v prej ogreti pečici na 200 °C. Če pečemo v majhnih posodicah pečemo približno 45 minut, v večjem pekaču pa dobro uro.
Najbolje tekne še rahlo mlačen jabolčni drobljenec, je pa slastno drožastičen tudi ohlajen.