Sestavine
Drožni nastavek
- Droži aktivne 5 g
- Bela moka 60 g
- Voda 30 g
- Sladkor 15 g
Testo
- Sladki drožni nastavek 110 g
- Bela moka 125 g
- Pšenična polnovredna moka 125 g
- Mleko 160 g
- Rum 20 g
- Rjavi sladkor 40 g
- Limonina lupina 1 žlička
- Sol 5 g
- Kurkuma v prahu 1 noževa konica
- Maslo 20 g
Nadev s skuto
- Sladka smetana 50 g
- Pehtran sušen 7 g
- Pasirana skuta 300 g
- Vanilijev ekstrakt 1 žlička
- Jajce 1
- Sol 1 ščepec
- Rjavi sladkor 50 g
Veganska različica nadeva
- Čičerikina rikota 500 g
- Sojin jogurt 80 g
- Limonina lupina 1 žlička
- Pehtran sušen 12 g
- Vanilijev ekstrakt 2
- Rjavi sladkor 60 g
- Ovseni napitek
Priprava
Sladki drožni nastavek
01
5 g aktivnih droži zmešamo z 20 g bele pšenične moke, 10 g vode in 5 g rjavega sladkorja.
02
Ko se nastavek podvoji, ga nahranimo s 40 g bele pšenične, 20 g vode in 10 g rjavega sladkorja.
03
Ko se nastavek potroji, ga lahko uporabimo v testu.
Za pripravo sladkega drožnega nastavka potrebujemo približno dan in pol.
Priprava testa
01
Sladki drožni nastavek natrgamo na drobne koščke in namočimo v mleku ali ovsenem napitku. Dodamo še vse ostale sestavine: sol, kurkumo, limonovo lupinico, rum, sladkor ter vse res dobro premešamo.
02
Obe moki zmešamo skupaj in tekočo zmes počasi prilivamo k moki ter nenehno mešamo. Zgnetemo mehko testo, v katerem ni ostankov suhih delov in grudic. Pokrijemo in pustimo počivati približno 10 minut.
03
Po počitku v testo v 2 korakih vgnetemo maslo sobne temperature ali olje. Če se nam testo upira, ga pokrijemo in po počitku ponovimo vajo. Po koncu gnetenja bo testo voljno, prijetno in mehko. Položimo ga nazaj v posodo, pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi 3–6 ur, da nekoliko naraste.
Priprava skutnega nadeva
01
V sladki smetani nežno pokuhamo pehtran. Primešamo k skuti, dodamo ščep soli, vaniljev ekstrakt, jajce ter dobro premešamo. Sladkor prihranimo za posip.
Priprava veganskega nadeva
01
V sladki smetani nežno pokuhamo pehtran. Primešamo k skuti, dodamo ščep soli, vaniljev ekstrakt, jajce ter dobro premešamo. Sladkor prihranimo za posip.
Priprava veganskega nadeva
01
Vse sestavine razen sladkorja zmešamo v mazav nadev.
Priprava drožpotičk
01
Testo razvaljamo na velikost okoli 55 x 25 cm. Dobro ga premažemo z nadevom in posujemo s sladkorjem, le zadnja 2 cm testa pustimo nenamazana. Zvijemo v rulado ter narežemo na kolobarje, ki naj bodo debeli približno 2–3 cm.
02
Kolobarje položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Neprodušno pokrijemo in pustimo, da se potičke podvojijo.
03
Pred peko potičke nežno premažemo in jih pečemo v dobro ogreti pečici na 190 °C približno 20–25 minut, da se nežno zlatorjavo zapečejo.