PT25M min
min
PT35M min
Sestavine
- Pšenična polnovredna moka 200 g
- Bela pšenična moka 200 g
- Puhaste in mehurčkaste droži 80 g
- Voda ali več po potrebi 270 g
- Sol 8 g
Priprava
Vse sestavine po receptu zmešamo v homogeno zmes. Pokrijemo in pustimo 5 minut.
NAMIG: Za gnetenje lahko uporabimo tudi kuhinji robot.
Nato ponovno pregnetemo. Po potrebi dodamo še malce vode. Še enkrat premasiramo testo.
NAMIG: Po želji lahko čez 10 minut še enkrat pregnetemo testo.
Pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi, da testo naraste za približno 40-50 odstotkov. Droži najbolje delajo ravno na sobni temperaturi, med 24-26 stopinj.
Ko pustimo testo zunaj, poskrbimo za pravo fermentacijo. Testo se razvije, napolni se z ogljikovim dioksidom, ki ga prdijo kvasovke. Tako naš kruh znotraj ne bo zbit in bo imel dokaj enakomerno luknjičavost.
Prava fermentacija je pomembna. Vsaj 3-6 ur na sobni temperaturi.
Ko je testo dovolj vzhajalo, to lahko traja med 3-8 ur ali več. Je čas za naslednji korak - oblikovanje.
Tokrat bomo naredili štruco. Nežno pomokano delovno površino. Testo, ki je primerno vzhajano, prekucnemo na pult. Razprostremo ga v pravokotnik.
Desno stran prepognemo proti levi skoraj do konca. Levo stran prepognemo proti desni skoraj do konca. Zdaj zvijemo od vrha proti sebi, kot da bi rolali rulado. Po želji lahko štruco z drožšpohtlom oz. nožem za razrez testa in oblikovanje še dodatno napnemo.
Po vrhu posujemo moko. Prestavimo v pomokano vzhajalno košarico. Tako da je spoj zgoraj.
NASVET: Uporabite brezglutensko moko, da se vam testo ne oprime košarice.
Pokrijemo, nepredušno. Košarico pustimo na sobni temperaturi še kakšni 2-3 ure. Nato jo prestavimo v hladilnik do naslednjega dne.
Pečico predhodno dobro ogrejemo. Na vsaj 250 stopinj.
Primerno vzhajano testo prekucnemo iz košarice. Po vrhu še enkrat nežno pomokamo in pogladimo z roko. Ob strani naredimo dekorativne zareze. Sama uporabljam drožič, mini nož za zarezovanje. Ob strani pa zarežemo globlje.
Prvih 15 minut pečemo s paro ali pa pod pokrovom. Nato pa še kakšnih 15-20 minut brez, da skorjica lepo karamelizira. Po peki kruh ohladimo na rešetki.