PT90M min
PT40M min
Sestavine
za kuhano testo:
- Pšenična polnovredna moka 25 g
- Voda 125 g
za glavno testo:
- Voda 60 g
- Sol 7 g
- Mleko 30 g
- Rjavi sladkor 10 g
- Puhaste in mehurčkaste droži (pripravimo prej iz 10 g matičnih droži, 30 g vode in 40 g bele pšenične moke) 80 g
- Bela pšenična moka 300 g
Priprava
Postopek za kuhano testo:
Za večjo mehkobo kruha del moke najprej pokuhamo. Pšenično polnovredno moko v posodi zmešamo z vodo, tako da ni nobenih grudic.
Na štedilniku na srednji temperaturi kuhamo toliko časa, da se zmes res zgosti in nenehno mešamo. Preden dodamo ostale sestavine, dobro ohladimo.
Postopek za glavno testo:
V kuhano testo dodamo zelo hladno vodo, sol, mleko in sladkor. Vse dobro premešamo, da se raztopi.
Nato dodamo še naše droži in tudi to dobro premešamo, da se vse lepo raztopi.
Primešamo moko. Najprej si lahko pomagamo z lopatko in tako zgnetemo mehko testo, ki ga pustimo pokritega počivati vsaj 15 minut.
Po kratkem počitku dodamo mehko maslo sobne temperature, ki ga vmasiramo v testo. Če se nam upira, počakamo in vajo ponovimo čez 10 ali 15 minut. Po počitku poskrbimo, da se maslo lepo vpije v testo. Še enkrat naj testo počiva 10 minut in nato ga spet pregnetemo. Ponovno ga dobro pokrijemo in pustimo, da naraste približno za 50 odstotkov.
Ko testo naraste, ga v primeru daljše fermentacije lahko pokritega damo v hladilnik, drugače pa lahko začnemo z oblikovanjem.
Testo razdelimo na 3 dele; vsak naj tehta približno 220 gramov. Vsak del testa zavijemo v rolice, ki jih skupaj eno ob drugo postavimo v res dobro namaščen pekač.
Znova pokrijemo in počakamo, da se testo podvoji.
Spečemo ga v predhodno ogrevani pečici na 190 stopinj. Prvih 5 do 10 minut ga pečemo s paro. Pečemo od 30 do 40 minut.
Po peki kruh postavimo na rešetko in ga še toplega premažemo z maslom. Tako bomo ohranil zelo mehko skorjico.
Pa slasten drožotek!