Fokača

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal
Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave
480
min
Čas vzhajanja
30
min
Čas peke

Sestavine

Nastavek za testo

  • Bela moka 100 g
  • Sveži kvas (v velikosti graha) ali 30 g droži
  • Topla voda 100 ml

Testo

  • Bela moka 400 g
  • Sol 2 žlički
  • Voda 300 ml
  • Oljčno olje za testo, pekač in premaz vršički svežega rožmarina

Priprava

01

V večji skledi zmešajte 100 g bele moke in za grah svežega kvasa (ali 30 g droži) s 100 ml vode. Premešajte z leseno žlico in predtesto pustite počasi vzhajati, približno štiri ure na sobni temperaturi.

02

Po štirih urah v skledo stresite preostalo moko, prilijte vodo in solite. Zdaj testo pregnetite, da postane gladko in elastično. Morda bo mehkejše, kot ste ga vajeni.

03

Ob rob testa nalijte dve žlici olja. Pokrijte skledo z vlažno krpo in pustite tako dolgo, da se podvoji, približno štiri ure, odvisno od temperature prostora in lune.

04

Fokačo nato prestavite v pekač, ki ste ga dobro namastili ali obložili s papirjem za peko, znova pokrijte in pustite vzhajati še uro do dve.

05

Pred peko fokačo korajžno polijte z oljem in s prsti naredite globoke vdolbinice. Če želite, jo popikajte z vršički rožmarina.

06

Pecite v prej ogreti pečici pri 250 stopinjah Celzija približno pol ure.

07

Ko se čisto malo ohladi, jo po vrhu spet premažite z oljčnim oljem.

Mali triki

Morda niste vedeli: ob polni luni testo vzhaja precej počasneje.

Za bogatejšo različico izberite sveža zelišča, užitne cvetove in dekorativno zelenjavo, kot so češnjevi paradižniki. Pred peko lahko na vzhajanem testu ustvarite pravo umetnino, vaša kreativnost naj dobi polet.

Ključno: Pri fokači se z oljčnim oljem zares nikoli ne varčuje.

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>