Goveja juha - Mojca Polak

Goveja juha

Mojca Polak
srednje zahtevno
Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave
195
min
Čas kuhanja

Sestavine

  • Goveje pleče 1.5 kg
  • Kosti 2 kosa
  • Čebula 2
  • Por 1
  • Gomoljna zelena 0.5 kosa
  • Peteršilj 1 vejica
  • Koren peteršilja 1 kos
  • Korenje 4 kosi
  • Paradižnik 1
  • Jabolko 0.5 kosa
  • Česen 0.5 glave
  • Lovorjev list 6 listov
  • Poper v zrnu 1 žlica
  • Paradižnikova mezga 1 ml
  • Muškatni orešček 1 ščepec
  • Sol 1 ščepec
  • Konjak 0.5 dl
  • Voda 5 l

Priprava

01

Govedino dobro operemo, prav tako operemo vso zelenjavo in jo očistimo. Korenčke olupimo, prav tako olupimo zeleno. Zavremo ½ litra vode in v vreli vodi pokuhamo kosti kakšne 3 minute, tako da nam kasneje, ko jih dodamo v lonec, ne umažejo vode.

02

V teflonski ponvi posebej zapečemo čebuli tako, da ju prerežemo na ½ in položimo s prerezano stranjo na vročo ponev brez olja ter pustimo, da se malo zažgeta in počrnita. Takšna čebula da juhi boljši okus.

03

Nato vzamemo en velik prostoren lonec in v lonec damo vso zelenjavo, meso in kosti, ter zalijemo s 5 litri hladne vode. Pristavimo na ogenj in počakamo, da nam zavre. Takoj, ko juha zavre, zmanjšamo ogenj in pustimo, da komaj vre približno 10 minut. Opazimo, da se na juhi nabira gosta pena, ki je malo umazana. Vzamemo penovko in pričnemo peno pobirati z vrha.

04

Šele nato damo v juho muškatni orešček, lovorjev list, poprova zrna, paradižnikovo mezgo in sol. To naredimo kasneje zato, ker če damo vse začimbe v juho preden zavre, je veliko možnosti, da bomo s peno, ki smo jo na začetku vrenja pobirali iz površine juhe, pobrali zraven vse začimbe.

05

Preostane nam še samo, da juho res počasi pustimo vreti še kakšne 3 ure. Juho precedimo, oplemenitimo s konjakom in jo postrežemo.