30
PT30M min
PT30M min
Čas priprave
30
PT30M min
PT30M min
Čas kuhanja
45
PT45M min
PT45M min
Čas pečenja
Sestavine
- Srednje velik krompir 3
- Rožmarin 1 vejica
- Timijan 2 vejici
- Sol
- Poper
- Račja mast 3 žlice
- Sladka smetana 50 ml
- Šparglji 10
- Belo vino 0.5 l
- Čebula 2
- Česen 1 strok
- Peteršilj 25 dag
- Oljčno olje 1 dl
- Mleko 0.5 l
- Jabolčni kis 0.5 dl
- Maslo 125 g
Priprava
Gratiniran krompir
Krompir narežemo na mandolini in hitro pokuhamo v račji masti z malo smetane, solimo in popramo po okusu. Pekač obložimo s peki papirjem. Krompir precedimo in stresemo v pekač, dodamo rožmarin in timijan ter močno pritisnemo ob dno. Obtežimo s fižolčki in pečemo 45 minut na 230 °C.
Omaka buerre blanc
Narežemo čebulo in jo popražimo na olju, prilijemo pol litra vina in reduciramo toliko časa, da ostane približno deciliter tekočine. Precedimo in po kockah dodamo hladno maslo ter mešamo do želene gostote. Solimo in popramo po okusu.
Rikota
Zakuhamo pol litra mleka. Preden zavre dodamo 0,25 dl kisa in mešamo, da dobimo rikoto. Precedimo, solimo in popramo po okusu.
Zeliščno olje
Blanširamo 25 g peteršilja. Dobro ga ožamemo in v mešalniku zmeljemo skupaj z decilitrom olja. Mešamo okrog 5 minut, da pridobimo čim več peteršiljevega okusa, precedimo.
Sotirani šparglji
Šparglje operemo in narežemo. S čebulo in česnom jih približno minuto sotiramo na oljčnem olju.
Krompirjevo zloženko na servirnem krožniku popečemo z gorilnikom, dodamo rikoto, peteršiljevo olje in kislico. Prilijemo omako, dodamo sotirane šparglje in pokapljamo s peteršiljevim oljem.