
PT45M min
min
Sestavine
- Hobotnica 0.5 kg
- Čebula 1
- Česen 3 stroki
- Korenček 2
- Belo vino 2 dl
- Topinambur 300 g
- Zelenjavna jušna osnova 0.5 l
- Sladka smetana 1 ml
- Mleko 150 ml
- Voda 200 ml
- Maslo 3 žlice
Priprava
Čebulo, česen in korenček narežemo na večje kose. V ponvi segrejemo oljčno olje in zelenjavo popečemo. Zalijemo z belim vinom in dodamo hobotnico. Pokrijemo in kuhamo od 45 minut do 1 ure oz. tako dolgo, da se hobotnica zmehča.
Polento skuhamo v vodi, mleku in maslu. Dobro solimo. Kuhano polento vlijemo v manjši pekač in damo v hladilnik, da se strdi.
Topinambur olupimo, narežemo na kocke in kuhamo v zelenjavni jušni osnovi okoli 25 minut, da se zmehča. Precedimo, stresemo v blender in dodamo malo masla. Smetano prilivamo, dokler ne dobimo teksture pireja. Solimo in popramo.
Ko je hobotnica kuhana, jo vzamemo iz vode. Vodo precedimo in v isti posodi tekočino zreduciramo za približno 70 odstotkov. Hobotnici odstranimo lovke in jih na ponvi popečemo do zlatorjave barve. V isti ponvi popečemo še polento, ki smo jo narezali na kocke. Nato pa vse sestavine samo še postavimo na krožnik in ponudimo.