Hobotnica s pirejem iz topinamburja in pastinaka ter hrustljavo polento - Master Minuta z Luko Pangosom
Zakaj ne vidite vsebine?

Hobotnica s pirejem iz topinamburja in pastinaka ter hrustljavo polento

Luka Pangos
Luka Pangos
Čas aktivne priprave
45
min
Čas priprave
85
min
Čas kuhanja

Sestavine

  • Hobotnica 0.5 kg
  • Čebula 1
  • Česen 3 stroki
  • Korenček 2
  • Belo vino 2 dl
  • Topinambur 300 g
  • Zelenjavna jušna osnova 0.5 l
  • Sladka smetana 1 ml
  • Mleko 150 ml
  • Voda 200 ml
  • Maslo 3 žlice

Priprava

01

Čebulo, česen in korenček narežemo na večje kose. V ponvi segrejemo oljčno olje in zelenjavo popečemo. Zalijemo z belim vinom in dodamo hobotnico. Pokrijemo in kuhamo od 45 minut do 1 ure oz. tako dolgo, da se hobotnica zmehča. 

02

Polento skuhamo v vodi, mleku in maslu. Dobro solimo. Kuhano polento vlijemo v manjši pekač in damo v hladilnik, da se strdi. 

03

Topinambur olupimo, narežemo na kocke in kuhamo v zelenjavni jušni osnovi okoli 25 minut, da se zmehča. Precedimo, stresemo v blender in dodamo malo masla. Smetano prilivamo, dokler ne dobimo teksture pireja. Solimo in popramo. 

04

Ko je hobotnica kuhana, jo vzamemo iz vode. Vodo precedimo in v isti posodi tekočino zreduciramo za približno 70 odstotkov. Hobotnici odstranimo lovke in jih na ponvi popečemo do zlatorjave barve. V isti ponvi popečemo še polento, ki smo jo narezali na kocke. Nato pa vse sestavine samo še postavimo na krožnik in ponudimo.