Hrenova tortica z rdečo peso

Kuhnapato, OŠ Šturje Ajdovščina
Kuhnapato, OŠ Šturje Ajdovščina
Čas aktivne priprave
45
min
Čas priprave in kuhanja
180
min
Čas zamrzovanja

Sestavine

Osnova

  • Mleko 1
  • Pšenični zdrob 100 g
  • Sol ščepec
  • Bela čokolada 200 g
  • Sladka smetana 1 dl
  • Hren (na drobno nariban) 70 g
  • Limona (sok) 1
  • Želatina v prahu 10 g

Omaka

  • Rdeča pesa (sok) 2 dl
  • Sladkor 100 g
  • Vanilijev sladkor 1
  • Limona (sok) 1
  • Jabolka 2
  • Mleti lešniki grobo pest

Priprava

01

Mleko solimo, zavremo in počasi dodajamo pšenični zdrob.

02

Nato dodamo hren ter umešamo čokolado.  

03

Kuhamo počasi približno 10 minut na nizkem ognju.

04

Če želimo bolj kompaktno maso, lahko kremi dodamo še 10 g želatine v prahu, ki jo vmešamo v segreto kremo.

05

Ko se masa nekoliko ohladi, dodamo še sok limone in stepeno sladko smetano.

06

Tako pripravljeno zmes damo za nekaj ur v zamrzovalnik in vsake toliko časa dobro premešamo, da se ne strdi popolnoma.

07

Sok rdeče pese kuhamo skupaj s sladkorjem zelo počasi, da se zgosti. Dodamo limonin sok.

08

Jabolka olupimo in narežemo na manjše koščke ter jih dodamo omaki.

09

Kuhamo nekaj minut –  toliko, da se jabolka ne razkuhajo.

10

Toplo zmes prelijemo preko skoraj zamrznjene hrenove tortice.

11

Potresemo z na plošči (brez maščobe) praženimi lešniki in dodamo liste sveže mete, če jo imamo pri roki.