40
PT40M min
PT40M min
Čas priprave
60
PT60M min
PT60M min
Čas peke
Sestavine
Hruške v vinu:
- Hruške (večje) 3
- Maslo 1 žlička
- Sladek muškat 300 ml
- Med 6 žličk
- Vanilijev strok 1
Orehova krema:
- Orehi 150 g
- Rum 2 žlici
- Cimet v prahu 1 žlička
- Sladkor v prahu 3 žlice
- Sladka smetana 100 ml
- Mascarpone 1 žlica
Priprava
Priprava hrušk v vinu
01
Hruške operemo, olupimo, prerežemo na pol, odstranimo sredico s peškami in muho.
02
Keramičen pekač velikosti 20 x 30 cm premažemo z maslom in po njem razporedimo polovice hrušk.
03
Na vsako hruško damo žličko medu, po želji lahko tudi več.
04
V pekač vlijemo sladki muškat, ki ga zmešamo s semeni vaniljevega stroka. V pekač lahko damo tudi izdolben vaniljev strok. Pekač damo v pečico ogreto na 180 °C in hruške pečemo približno 60 minut. Čas peke je odvisen od mehkobe hrušk.
05
Med peko hruške polijemo z vinom iz pekača vsakih 5–10 minut. Hruške lahko sredi peke obrnemo.
06
Če med peko opazimo, da je v pekaču vino izparelo, ga malo dolijemo.
07
Ko so hruške zmehčane, jih vzamemo iz pečice in serviramo na krožnikih. Po želji jih polijemo s tekočino, ki je ostala v pekaču.
Priprava orehove kreme
01
Orehe zmeljemo in jim primešamo rum, cimet in sladkor v prahu. Sladkamo po svojem okusu.
02
Sladko smetano segrejemo in z njo prelijemo mešanico z mletimi orehi. Količino smetane po občutku prilagodimo, da masa ni preredka. Če je slučajno preredka, dodamo še malce mletih orehov.
03
Vmešamo še mascarpone, da dobimo kremno orehovo kremo.
04
Nadevamo jo v brizgalno vrečko s kovinskim nastavkom in nabrizgamo na hruške.
Hruške v vinu z orehovo kremo so pripravljene za postrežbo.