
PT40M min
PT60M min
Sestavine
Hruške v vinu:
- Hruške (večje) 3
- Maslo 1 žlička
- Sladek muškat 300 ml
- Med 6 žličk
- Vanilijev strok 1
Orehova krema:
- Orehi 150 g
- Rum 2 žlici
- Cimet v prahu 1 žlička
- Sladkor v prahu 3 žlice
- Sladka smetana 100 ml
- Mascarpone 1 žlica
Priprava
Priprava hrušk v vinu
Hruške operemo, olupimo, prerežemo na pol, odstranimo sredico s peškami in muho.
Keramičen pekač velikosti 20 x 30 cm premažemo z maslom in po njem razporedimo polovice hrušk.
Na vsako hruško damo žličko medu, po želji lahko tudi več.
V pekač vlijemo sladki muškat, ki ga zmešamo s semeni vaniljevega stroka. V pekač lahko damo tudi izdolben vaniljev strok. Pekač damo v pečico ogreto na 180 °C in hruške pečemo približno 60 minut. Čas peke je odvisen od mehkobe hrušk.
Med peko hruške polijemo z vinom iz pekača vsakih 5–10 minut. Hruške lahko sredi peke obrnemo.
Če med peko opazimo, da je v pekaču vino izparelo, ga malo dolijemo.
Ko so hruške zmehčane, jih vzamemo iz pečice in serviramo na krožnikih. Po želji jih polijemo s tekočino, ki je ostala v pekaču.
Priprava orehove kreme
Orehe zmeljemo in jim primešamo rum, cimet in sladkor v prahu. Sladkamo po svojem okusu.
Sladko smetano segrejemo in z njo prelijemo mešanico z mletimi orehi. Količino smetane po občutku prilagodimo, da masa ni preredka. Če je slučajno preredka, dodamo še malce mletih orehov.
Vmešamo še mascarpone, da dobimo kremno orehovo kremo.
Nadevamo jo v brizgalno vrečko s kovinskim nastavkom in nabrizgamo na hruške.
Hruške v vinu z orehovo kremo so pripravljene za postrežbo.