Sestavine
Hrustljavi krispiji
- Maslo 65 g
- Bela čokolada 200 g
- Vanilijeva pasta 1 žlica
- Ekspandiran riž 45 g
Čokoladni preliv
- Bela čokolada 150 g
- Olje (opcijsko) 1 žlica
Dodatki
- Sladkorne oči
Priprava
V manjšem velikem loncu na srednjem ognju segrevajte maslo, dokler ne zavre. Vmes pogosto premešajte, dokler se pena ne obarva zlato, na dnu lonca se naberejo rjave usedline in dobi maslo vonj po oreščkih.
Ogenj rahlo znižajte, maslu pa dodajte nalomljeno belo čokolado. Mešajte, da se čokolada stopi in poveže z maslom. Ko je čokolada popolnoma raztopljen, odstavite z ognja in dodajte vaniljevo pasto. Premešajte.
V maso dodajte ekspandirana žita ali riž in premešajte. Nežno mešajte toliko časa, da se stopljena čokolada oprime vseh žit oz. riža.
Zmes prestavite v pekač premera 18 cm x 18 cm, obložen s papirjem za peko in enakomerno razporedite ter zgladite površino.
Postavite v hladilnik za vsaj 20 minut oz. toliko časa, da se krispiji strdijo.
Nato stopite preostanek bele čokolade in po potrebi, v kolikor je čokolada pregosta, dodajte še jedilno žlico olja.
Ohlajene krispije razrežite na 8 enakih ploščic in jih do 1/3 pomočite v čokolado. Dekorirajte s sladkornimi očmi in postavite nazaj v hladilnik, da se čokolada strdi.
Po želji lahko ohlajene krispije še dodatno dekorirate s tankimi čokoladnimi linijami, ki krispije spremenijo v prikupne mumije. Pred tem korakom je potrebno prvi sloj čokolade ohladiti, drugače bi se čokolada povezala in črte ne bi bile vidne.