Humus z baziliko

Beba in Hana Splichal
enostavno
Čas aktivne priprave
10
min
Čas priprave

Sestavine

  • Vložena čičerika (ali 150 g suhe) 250 g
  • Oljčno olje 2 žlici
  • Tahini 2 žlici
  • Česen strok
  • Limonin sok
  • Sol
  • Poper
  • Bazilika šopek

Priprava

01

Če imate suho čičeriko, jo namočite vsaj za osem ur in skuhajte brez soli. Kuhano čičeriko odcedite in prihranite tekočino.

02

Masleno mehko čičeriko, kuhano ali iz konzerve, zmeljite v mešalniku z vsemi sestavinami, le baziliko pustite za konec. Prilivajte tekočino, v kateri se je kuhala, in sproti okušajte. Malo več limonovega soka? Premalo soli? Uporabite čim manj tekočine, kar je odvisno od zmogljivosti mešalnika.

03

Gladko zmečkani čičeriki dodajte lističe bazilike in le še za trenutek vključite mešalnik, toliko, da se humus obarva zeleno.

04

Osvežujoč namaz je odlična podlaga za sendviče z domačim kruhom.

Mali triki

Tekočino, v kateri se bo kuhala čičerika, bomo uporabili kot aquafabo za veganski sneg, zato jo kuhajte v čim manj vode. Zadostuje dvakratna količina, torej 150 g suhe čičerike v 300 ml vode.


Kuhanje čičerike brez soli je trik: tako se zanesljivo zmehča.


Z dodatkom ščepca jedilne sode bikarbone bo čičerika hitreje kuhana. To uporabimo, kadar kuhamo čičerko za namaz in nam ni pomembno, ali se tudi razkuha.