40
PT40M min
PT40M min
Čas priprave in kuhanja
20
PT20M min
PT20M min
Čas peke
Sestavine
- Listnato testo 2 zavitka
- Veliko jabolko 5
- Maslo 1 žlička
- Vanilijev sladkor 2 žlički
- Cejlonski cimet 1 žlička
Za premaz:
- Jajce S velikost 1
- Kristalni sladkor 1 žlička
Priprava
01
Jabolka olupimo, odstranimo sredico in narežemo na majhne kocke.
02
V kozici raztopimo maslo, nato dodamo narezana jabolka, vaniljev sladkor in cimet. Količino sladkorja in cimeta prilagodimo svojemu okusu.
03
Jabolka kuhamo 10 do 15 minut, da se zmehčajo. Vmes večkrat premešamo in po potrebi med kuhanjem dodamo še 1 do 2 žlički vode.
04
Če jabolka spustijo veliko tekočine, lahko zraven za zgostitev vmešamo 1/2 žličke jedilnega škroba.
05
Ko so jabolka dovolj zmehčana, kozico odstavimo s štedilnika, da se jabolčni nadev ohladi.
06
Listnato testo v roli razvijemo in ga razrežemo na 10 identičnih pravokotnikov. Enako naredimo tudi z drugim zavitkom testa.
07
Na sredino polovice listnatih pravokotnikov dodamo žlico in pol jabolčnega nadeva.
08
Približno 1 cm roba pustimo brez nadeva in ga premažemo z razžvrkljanim jajcem.
09
Preostalo polovico listnatih pravokotnikov položimo prek nadevanih pravokotnikov in z vilicami dobro pritisnemo ob robove, da pite zapremo.
10
Če se listnato testo med delom zelo zmehča in se začne rahlo lepiti, ga damo za 10 do 20 minut v hladilnik in nato nadaljujemo z delom.
11
Pred peko listnate pite premažemo z razžvrkljanim jajcem, na vrhu pa naredimo zarezo. Po želji jih lahko posujemo s kristalnim sladkorjem.
12
Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 22 minut oziroma dokler se vrh testa ne obarva rahlo rjavo.
13
Jabolčne pite z listnatim testom so najboljše sveže pečene, ko so še rahlo tople.