Jagodna pita s čokoladno kremo (brez peke)

Nina Kastelic - Leaneen
Avtor: Nina Kastelic - Leaneen
Čas aktivne priprave
45
min
Čas priprave
80
min
Čas hlajenja

Sestavine

Za piškotno osnovo

  • Polnozrnati piškoti s čokolado 150 g
  • Masleni piškoti 150 g
  • Sladka smetana 2 žlici
  • Maslo 120 g

Za jagodno plast

  • Jagodni pire 250 g
  • Sladkor v prahu 1 žlica
  • Sveže jagode 120 g
  • Želatina 3 lističi

Za čokoladno kremo

  • Mascarpone 360 g
  • Čokoladni namaz 150 g

Priprava

Za piškotno osnovo

Za pekač s premerom 20 cm

01

Piškote zmeljemo v drobtine in jih zmešamo skupaj s sladko smetano in stopljenim maslom. Premešamo, da se sestavine povežejo.

02

Dno pekača z odstranljivim obodom prekrijemo s papirjem za peko in vanj stresemo pripravljeno piškotno maso.

03

Enakomerno jo potlačimo na dno pekača in ob robove. Dno in robove najlažje potlačimo oziroma oblikujemo s pomočjo žlice ali kozarca.

04

Pekač damo za približno 1 uro v hladilnik, da se piškotna masa ohladi in strdi.

05

Ko je strjena, previdno odstranimo obod pekača. Najlažje to naredimo tako, da gremo z ostrim in tankim nožem po notranji strani oboda, da se piškotna masa "odlepi" od oboda.

Za jagodno plast

01

Jagode stlačimo v gladek pire, ki ga zmešamo s sladkorjem v prahu (količino prilagodimo svojemu okusu) in drobnimi koščki svežih jagod.

02

Pire s koščki jagod v kozici segrejemo, nato pa vanj dodamo lističe želatine, ki smo jih pred tem 10 minut namakali v mrzli vodi, da so se zmehčali. Premešamo, da se želatina stopi.

03

Ko se jagodni pire ohladi do mlačnega, ga previdno vlijemo prek piškotnega dna.

04

Pekač damo ponovno v hladilnik, tokrat za toliko časa, da se jagodna plast strdi.

Za čokoladno kremo

01

Mascarpone stepemo s čokoladnim namazom, da dobimo enotno kremo. Po potrebi razmerje med mascarponejem in namazom prilagodimo, da dobimo dovolj kompaktno kremo za brizganje.

02

Kremo nadevamo v brizgalno vrečko s kovinskim nastavkom in jo nabrizgamo prek jagodne plasti.

03

Jagodna pita s čokoladno kremo je nato pripravljena za okrasitev s svežimi jagodami in nastrgano čokolado.

04

Pred razrezom naj bo pita z jagodami vsaj 20 minut na sobni temperaturi, da se piškotno dno malce zmehča, saj jo bomo tako lažje razrezali. Rezati jo moramo z zelo ostrim nožem.