45
PT45M min
PT45M min
Čas priprave
80
min
min
Čas hlajenja
Sestavine
Za piškotno osnovo
- Polnozrnati piškoti s čokolado 150 g
- Masleni piškoti 150 g
- Sladka smetana 2 žlici
- Maslo 120 g
Za jagodno plast
- Jagodni pire 250 g
- Sladkor v prahu 1 žlica
- Sveže jagode 120 g
- Želatina 3 lističi
Za čokoladno kremo
- Mascarpone 360 g
- Čokoladni namaz 150 g
Priprava
Za piškotno osnovo
Za pekač s premerom 20 cm
01
Piškote zmeljemo v drobtine in jih zmešamo skupaj s sladko smetano in stopljenim maslom. Premešamo, da se sestavine povežejo.
02
Dno pekača z odstranljivim obodom prekrijemo s papirjem za peko in vanj stresemo pripravljeno piškotno maso.
03
Enakomerno jo potlačimo na dno pekača in ob robove. Dno in robove najlažje potlačimo oziroma oblikujemo s pomočjo žlice ali kozarca.
04
Pekač damo za približno 1 uro v hladilnik, da se piškotna masa ohladi in strdi.
05
Ko je strjena, previdno odstranimo obod pekača. Najlažje to naredimo tako, da gremo z ostrim in tankim nožem po notranji strani oboda, da se piškotna masa "odlepi" od oboda.
Za jagodno plast
01
Jagode stlačimo v gladek pire, ki ga zmešamo s sladkorjem v prahu (količino prilagodimo svojemu okusu) in drobnimi koščki svežih jagod.
02
Pire s koščki jagod v kozici segrejemo, nato pa vanj dodamo lističe želatine, ki smo jih pred tem 10 minut namakali v mrzli vodi, da so se zmehčali. Premešamo, da se želatina stopi.
03
Ko se jagodni pire ohladi do mlačnega, ga previdno vlijemo prek piškotnega dna.
04
Pekač damo ponovno v hladilnik, tokrat za toliko časa, da se jagodna plast strdi.
Za čokoladno kremo
01
Mascarpone stepemo s čokoladnim namazom, da dobimo enotno kremo. Po potrebi razmerje med mascarponejem in namazom prilagodimo, da dobimo dovolj kompaktno kremo za brizganje.
02
Kremo nadevamo v brizgalno vrečko s kovinskim nastavkom in jo nabrizgamo prek jagodne plasti.
03
Jagodna pita s čokoladno kremo je nato pripravljena za okrasitev s svežimi jagodami in nastrgano čokolado.
04
Pred razrezom naj bo pita z jagodami vsaj 20 minut na sobni temperaturi, da se piškotno dno malce zmehča, saj jo bomo tako lažje razrezali. Rezati jo moramo z zelo ostrim nožem.