PT30M min
min
Sestavine
- Jajca M velikost 3
- Kristalni sladkor 3 žlice
- Mascarpone 250 g
- Črna kava 150 ml
- Rum 4 zvrhane jedilne žlice
- Savojardi keksi 10 kosov
- Sveže jagode 300 g
Priprava
Za kremo:
Jajca ločimo na rumenjake in beljake.
Rumenjake skupaj s sladkorjem stepamo 5 do 10 minut, da dobimo svetlo in puhasto maso.
Beljake stepemo v čvrst sneg.
Mascarpone zmešamo z rumenjakovo maso, da dobimo enotno kremo.
Nežno z lopatko umešamo še beljakov sneg. Pazimo, da snega ne umešavamo predolgo, saj mora biti krema rahla in zračna.
Za sestavljanje:
Jagode operemo, odstranimo zelene dele in jih narežemo na manjše koščke.
Skuhamo kavo, jo ohladimo do mlačnega in vanjo umešamo rum.
Piškote razrežemo na manjše kose in jih na hitro namočimo v kavo, da se malce zmehčajo.
Na dno kozarcev damo najprej piškote namočene v kavo, nato koščke jagod in 2 ali 3 žlice kreme.
Postopek nato ponovimo, da imamo na koncu v kozarcu 6 plasti. Po vrhu potresemo s kakavom.
Jagodni tiramisu v kozarcu je najboljši, če ga damo še za približno 1 do 2 uri v hladilnik, zato da se krema malce ohladi.
• Jajca naj bodo sveža in kvalitetna.
• Če ne želimo kave, jo lahko menjamo tudi z mlekom.