20
PT20M min
PT20M min
Čas priprave
300
min
min
Čas hlajenja
Sestavine
- Grški jogurt 400 g
- Bezgov sirup 8 žlic
- Želatina 5 lističev
- Sladka smetana 180 ml
- Sveže jagode 400 g
Priprava
01
Grški jogurt zmešamo skupaj z bezgovim sirupom. Po želji lahko vmešamo še žlico ali dve sladkorja v prahu.
02
Lističe želatine za 10 minut namočimo v mrzlo vodo. Ko se zmehčajo, jih skupaj z žlico grškega jogurta raztopimo na nizki temperaturi.
03
Stopljeno želatino vmešamo h grškemu jogurtu. Pazimo, da med jogurtom in želatino ni prevelike temperaturne razlike.
04
Nato na rahlo z lopatko vmešamo še stepeno sladko smetano. Nežno mešamo, da dobimo enotno kremo.
05
Kremo previdno razporedimo po silikonskem modelu z obliko polkrogov. Uporabimo lahko tudi model s kakšno drugo obliko.
06
Model damo za najmanj 5 ur v hladilnik oziroma za toliko časa, da se krema res dobro strdi.
07
Da jogurtove strjenke lažje odstranimo iz modela, ga lahko damo za približno 1 uro v zamrzovalnik.
08
Strjenke razporedimo po krožnikih in zraven dodamo še koščke svežih jagod ter sveže bezgove cvetove ali meto.
09
Jogurtove strjenke z bezgom in jagodami pustimo nekaj minut na sobni temperaturi, da se malo zmehčajo, nato pa jih postrežemo.
Dodatni nasveti:
- Ker nisem imela domačega, sem tokrat za pripravo uporabila kupljen sadni sirup z okusom bezga in limone. Po okusu je drugačen kot domač bezgov sirup, ker je okus malo bolj intenziven, hkrati sladek in kisel. Pri pripravi sladic se super obnese in poskrbi za res dober okus.
- Namesto svežih jagod lahko uporabimo tudi maline ali borovnice. Pripravimo lahko tudi sadni pire za preliv.