Juha iz pečenih paradižnikov - Nina Kastelic, Leaneen

Juha iz pečenih paradižnikov

Nina Kastelic - Leaneen
Avtor: Nina Kastelic - Leaneen
Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave
45
min
Čas peke

Sestavine

  • Paradižnik mešani 1500 g
  • Česen v prahu 1 žlica
  • Sladkor 2 žlički
  • Sveža bazilika 7 listov
  • Oljčno olje 2 zvrhani jedilni žlici
  • Maslo 1 žlička
  • Poper 0.25 žličke
  • Sol 1 žlička

Priprava

01

Paradižnike operemo in osušimo. Manjše paradižnike razrežemo na polovice, večje na četrtine. Razporedimo jih po pekaču.

02

Po paradižnikih potresemo česen v prahu in sladkor, dodamo liste sveže bazilike, prelijemo z oljčnim oljem in dodamo maslo. Vse skupaj še posolimo in popopramo, nato pa dobro premešamo. Količino začimb lahko prilagodimo svojemu okusu.

03

Pekač damo v pečico, ogreto na 200 stopinj in paradižnike pečemo približno 45 minut, da se zmehčajo.   

04

Vse s pekača stresemo v blender in zmeljemo do gladkega. Če nimamo blenderja, lahko uporabimo tudi palični mešalnik.

05

Če želimo zares popolnoma gladko svilnato juho, jo lahko še precedimo skozi cedilo.

06

Po želji, če je juha pregosta, lahko prilijemo še malo jušne osnove in jo tako razredčimo.

07

Nujno jo moramo tudi pokusiti in jo po okusu dosoliti oziroma dodatno začiniti.