80
PT80M min
PT80M min
Čas priprave
40
PT40M min
PT40M min
Čas peke
Sestavine
Vaniljev biskvit:
- Jajca 3
- Sladkor v prahu 100 g
- Gladka bela moka 135 g
- Pecilni prašek 6 g
- Vanilijev strok 0.5
- Mleko 50 ml
- Olje 50 ml
Dodatno:
- Mascarpone 4 žlice
- Groba kokosova moka 5 žlic
- Mleko 100 ml
- Malinova marmelada 150 g
Obliv:
- Bela čokolada 300 g
- Kokosovo olje 2 žlici
Priprava
Najprej pripravite biskvit
To pa bo presenečenje ob ugrizu! Ljudje bodo pričakovali sladoled, dobili pa ...
Količina sestavin je za približno 20 lučk.
01
Pečico nastavite na 180 stopinj Celzija.
02
Jajca s sladkorjem 15 minut stepajte na najvišji hitrosti, da dobite svetlo in puhasto maso. Volumen se mora zelo povečati.
03
Nato dodajte olje, mleko in semena, ki ste jih postrgali iz prerezanega vaniljevega stroka. Mešajte na srednji hitrosti, da se sestavine povežejo.
04
Nato narahlo z lopatko vmešajte moko, ki ste jo pred tem presejali s pecilnim praškom. Nežno mešajte, dokler masa nima več grudic suhih sestavin.
05
Maso prelijte v pekač, obložen s papirjem za peko, premera 22 cm, in pecite 30−40 minut. Ali je pečeno, preverite z leseno palčko − če na njej ni ostankov testa, ko jo zapičite v biskvit, ga lahko vzamete iz pečice.
Oblikujte lučke
01
Ohlajen biskvit nadrobite na mrvice. Preden ga zmešate z mokrimi sestavinami, ga petino odvzemite za primer, če bo masa premokra.
02
K biskvitu dodajte sirček maskarpone, kokos in mlačno mleko: postopoma, ves čas jih »gnetite« in preverjajte, kako sočna je masa. Popolna je takrat, ko se med oblikovanjem kroglic ne lepi več med dlani. Če je preveč zbita, dodajte še malo mleka, če je premokra, dodajte biskvit, ki ste ga na začetku prihranili.
03
Pripravljeno maso nadevajte v ležeče, zgoraj odprte silikonske modelčke za lučke. Najprej prekrijte samo dno in stranice ter dodajte lesene palčke.
04
Na prostor v sredino dajte žličko malinove marmelade. Model z lučkami dajte v skrinjo, da se strdijo.
05
Ko so lučke strjene, vsako do konca prekrijte z maso, ki ste jo dali na stran, in zgladite. Lučke dajte spet v skrinjo, da se popolnoma strdijo.
Šele ko so strjene, jih vzemite iz modela in takoj oblijte s čokolado
01
Najprej nad paro stopite 220 g čokolade skupaj s kokosovim oljem, umaknite iznad pare in vmešajte preostalih 80 g čokolade.
02
Stopljeno mlačno čokolado prelijte v visok kozarec in vanjo pomakajte ohlajene lučke. Ko odvečna čokolada odteče, jih okrasite in previdno polagajte na papir za peko. Lučke potem, ko se čokolada strdi, takoj prestavimo v hladilnik, najbolje v zaprto škatlo, in jih tam potem tudi hranimo.
Dobro je vedeti!
Če je piknik doma na vrtu, je treba imeti lučke ves čas v hladilniku in jih takoj ponuditi. So prelepe in škoda bi bilo, da bi se čokolada stopila. Če greste na piknik nekam dlje, boste potrebovali hladilno torbo.