
PT15M min
PT70M min
Sestavine
- Kisla smetana 80 g
- Limonin sok 4 žlice
- Limonina lupina 1 žlička
- Bela gladka moka 250 g
- Pecilni prašek 1 žlička
- Sol 1 ščepec
- Borovnice 200 g
- Sladkor za borovnice 2 žlici
- Sladkor 200 g
- Zmehčano maslo 100 g
- Jajca 2
Priprava
Pripravimo pekač velikosti približno 20 x 12 cm in višine približno 8 cm. Pekač namastimo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
V skodelici premešamo kislo smetano, limonin sok in limonino lupinico. Postavimo na stran. V ločeni skledi premešamo moko, pecilni prašek in ščep soli. Borovnice umijemo in osušimo. Damo jih v manjšo skodelico in dodamo dve žlici sladkorja. Premešamo in postavimo na stran.
V večji skledi z električnim mešalnikom stepemo sladkor in zmehčano maslo v penasto zmes. Postopoma dodamo jajci. Drugo dodamo šele, ko je prvo popolnoma vmešano v masleno zmes. Dodamo mešanico moke in jo z mešalnikom na hitro vmešamo. Dodamo še kislo smetano z limono in premešamo v gladko zmes.
Z metlico rahlo v zmes vmešamo še sveže borovnice. Zmes prestavimo v pripravljen pekač, enakomerno razporedimo z metlico in postavimo v predhodno ogreto pečico. Pečemo 60–70 minut pri 180 stopinjah. Zadnjih deset minut pečenja kolač pokrijemo z alufolijo.