30
PT30M min
PT30M min
Čas priprave
20
PT20M min
PT20M min
Čas kuhanja
Sestavine
Za piškotno podlago
- Piškoti speculaas 100 g
- Maslo 40 g
Za jabolčni nadev
- Jabolka velika 3
- Maslo 1 žlička
- Sok limone 0.5 kos
- Vanilijev sladkor 2 žličke
Za skutno kremo
- Pasirana skuta 500 g
- Sladkor v prahu 3 žlice
- Vanilijeva pasta 2 žlički
- Sladka smetana 150 ml
Za okrasitev
- Sadni jabolčni trakci
Priprava
Za piškotno podlago
Za 4 kozarce s prostornino 200 ml
01
Piškote zmeljemo v drobtine in jih skupaj s stopljenim maslom zmešamo v enotno maso.
02
Enakomerno jo razporedimo po dnu vseh kozarčkov.
Za jabolčni nadev
01
Jabolka olupimo, odstranimo sredino in jih narežemo na majhne kocke.
02
V kozici raztopimo maslo, dodamo jabolčne kocke, limonin sok ter vaniljev sladkor. Količino sladkorja prilagodimo svojemu okusu.
03
Vse skupaj na srednji temperaturi kuhamo 15 do 20 minut oziroma dokler se jabolčne kocke ne zmehčajo.
04
Ko so zmehčane, kozico odstavimo s štedilnika, da se ohladijo.
Za skutno kremo
01
Skuto stepemo skupaj s sladkorjem in vaniljevo pasto. Količino sladkorja prilagodimo svojemu okusu.
02
Na rahlo z lopatko vmešamo še stepeno sladko smetano. Količino smetane lahko prilagodimo, odvisno kako kompaktno kremo želimo.
03
Kremo nadevamo v brizgalno vrečko s kovinskim nastavkom in nekaj plasti nabrizgamo prek piškotnega dna. Na kremo dodamo ohlajen jabolčni nadev, prek nadeva pa še nekaj plasti kreme.
04
Po vrhu kreme potresemo sadne jabolčne trakce, narezane na majhne koščke.
Dodatni nasvet:
Za jabolčno plast sem uporabila jabolka sorte Carjevič. Če jih slučajno ne dobite, potem uporabite sorto Granny Smith. Fino je, da so jabolka sladkokisla in malce bolj kompaktna, zato da med kuhanjem ne nastane "čežana", ampak dobimo mehke kocke.