Lešnikova potica - Marko Herič

Lešnikova potica

srednje zahtevno
Marko Herič
Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
90
min
Čas vzhajanja
75
min
Čas peke

Sestavine

  • Moka 600 g
  • Sol 0.5 žličke
  • Kvas 1 kos
  • Sladkor 40 g
  • Maslo 75 g
  • Rumenjak 3 kosi
  • Limonina lupina 1 kos
  • Mleko 3 dl
  • Rum 3 žlice

Za nadev

  • Sladka smetana 2 dl
  • Beljak 3 kosi
  • Rumenjak 3 kosi
  • Sladkor 200 g
  • Maslo 100 g
  • Rum 4 žlice
  • Nutella 2 žlici
  • Lešnikov granulat 1 skodelica
  • Mleti lešniki 800 g

Priprava

01

Kvas raztopimo v mlačnem mleku, ki mu dodamo rum. Moko, sol, sladkor premešamo. Dodamo stopljeno maslo, ki smo mu gladko primešali rumenjake in limonino lupinico, ter počasi pričnemo gnesti.

02

Postopoma dodajamo mleko in zamesimo gladko mehko testo, ki se nam ne lepi. Gnetemo ga približno 10 minut. Tako testo pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro in pol.

Za nadev

01

Maslo in sladkor najprej penasto vmešamo. Nato dodamo rumenjake, Nutello in rum, ter vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Nato dodamo še smetano in lešnike ter še enkrat vse skupaj dobro premešamo.

02

Na koncu previdno vmešamo sneg in premažemo testo. Potresemo z lešnikovim granulatom in potico pečemo na 180 stopinjah približno 1 uro in 15 minut.

Deli