Sestavine
Krhko testo
- Bela moka 100 g
- Polnozrnata pšenična moka 100 g
- Sladkor 2 žlici
- Sol ščepec
- Oljčno olje 75 ml
- Jabolčni kis žlica
- Voda ledena 3 žlice
Nadev
- Koruzni škrob 50 g
- Sladkor 200 g
- Limonin sok 120 ml
- Kokosovo mleko (iz pločevinke) 240 ml
- Kurkuma 0.5 žličke
Meringa
- hladni aquafabe (tekočina, v kateri se je kuhala ali bila vložena čičerika) 115 ml
- Pecilni prašek iz vinskega kamna (bio pecilni prašek) ščepec
- Limonin sok 0.5 žličke
- Sladkor v prahu 150 g
Priprava
01
Pripravite testo: V skledi zmešajte obe moki, sladkor in sol, prilijte olje in kis ter s prsti na hitro in ne preveč temeljito zmešajte drobtinam podobno testo. Postopoma dodajajte ledeno vodo (približno tri žlice), samo toliko, kot je treba, da se testo poveže, in čim hitreje zmešajte. Ne gnetite.
02
Testo v pokriti skledi postavite v hladilnik za pol do največ dve uri. V hladilniku naj bo tudi tekočina za meringo (aquafaba), da bo dovolj ohlajena za stepanje.
03
Vključite pečico na 200 stopinj Celzija. Pripravite modelčke. Na pomokani deski ohlajeno in spočito testo razdelite na štiri dele, razvaljajte in obložite modelčke po dnu in do vrha roba. Koščke tega testa brez težav sestavljate.
04
Pecite v prej ogreti pečici približno 15 minut. Ko začenjajo dobivati barvo, jih pravočasno vzemite iz pečice, testo ne sme biti do konca pečeno. Naj se hladijo, medtem pa pripravite nadev.
05
V kozici z metlico zmešajte škrob, kurkumo, sladkor in limonov sok ter med mešanjem prilivajte kokosovo mleko, da se ne naredijo grudice. V gladko razmešan preliv zlijte preostalo mleko. Kuhajte pri srednji temperaturi (kot puding) pet minut in ves čas mešajte. Ko se zgosti, vlijte nadev na ohlajeno testo in postavite pite v hladilnik. Ko so ohlajene, začnite stepati sneg za meringo.
06
V večji skledi, primerni za mešanje, pripravite močno ohlajeno čičerikino vodo, aquafabo. Zelo pomembno je, da je skleda zelo čista in niti malo mastna.
07
Aquafabo potrpežljivo mešajte z ročnim električnim mešalnikom, kot bi delali sneg iz beljakov, le da bo to trajalo malo dlje. Ko se začenjajo oblikovati mehki vrhovi, enakomerno posipajte pecilni prašek in nadaljujte stepanje. Počasi dodajate limonov sok in takoj zatem sladkor v prahu, obvezno le po žličkah. Sneg bo kmalu čvrst in sijoč.
08
Pečico vključite na žar in najvišjo temperaturo. Iz hladilnika vzemite dobro ohlajene limonove pite. Nanje z žlico nadevajte sneg in ga zapecite v vroči pečici, da vršički karamelizirajo.
Dobro je vedeti
Poleti, ko je zelo vroče, lahko moko prej postavite za 15 minut v zamrzovalnik. To je trik, ki pomaga, da se oblikujejo drobtine.
Kis dajemo v testeno podlogo zato, da zatira oblikovanje glutenskih vezi ter da je testo krhko, ne gumijasto.