Makova potica iz polnozrnate moke - Mojca Polak

Makova potica iz polnozrnate moke

srednje zahtevno
Mojca Polak
Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
60
min
Čas vzhajanja
60
min
Čas peke

Sestavine

  • Graham moka 50 dag
  • Kvas 4 dag
  • Mleko 2 dl
  • Jajca 2 kosa
  • Sladkor 28 dag
  • Maslo 8 dag
  • Sol 1 ščepec
  • Limonina lupina 1 kos

Za nadev

  • Rum 1 žlica
  • Mak 50 dag
  • Vanilijev sladkor 1 zavitek
  • Jajca 2 kosa
  • Kisla smetana 2 dl
  • Mlet cimet 1 ščepec
  • Piškotne drobtine 10 dag

Priprava

01

Kvas nadrobimo v posodico ter prilijemo malo mleka in dodamo žlico moke. Sladkor stepemo z jajci. V skledo vsujemo moko, dodamo kvas ter jajčno mešanico in mleko. Počasi dolivamo raztopljeno maslo in stepemo testo, ki ga pustimo vzhajati pokritega s folijo 1 uro.

02

Nato ga razvaljamo in premažemo z nadevom. Potico vložimo v dobro namaščen pekač in jo ponovno vzhajamo pol ure. Potico nekajkrat prebodemo po površini z leseno palico in pečemo 60 minut pri 150 °C.

Nadev

01

Mleti mak, sladkor, jajci, kislo smetano, arome, dišave in rum zmešamo, namažemo po razvaljanem testu in potresemo s piškotnimi drobtinami.