45
PT45M min
PT45M min
Čas priprave
360
min
min
Čas hlajenja
Sestavine
Za piškotno dno
- Masleni piškoti 200 g
- Sladka smetana 4 žlice
- Maslo 80 g
Za malinovo kremo
- Maline 300 g
- Sladkor 40 g
- Želatina 5 lističev
- Grški jogurt 300 g
- Liofilizirane maline 10 g
- Sladka smetana 250 ml
Priprava
Za piškotno dno
01
Piškote zmeljemo v drobtine in jih zmešamo skupaj s sladko smetano in stopljenim maslom, da dobimo enotno maso.
02
Če je masa slučajno preveč mokra, dodamo še malo mletih piškotov. Če je suha in se ne sprime lepo skupaj, pa več sladke smetane.
03
Nastavljiv obod položimo na kartonsko podlago za torte in v notranjost oboda namestimo acetatno folijo, ki prepreči, da se krema prime oboda.
04
Pripravljeno piškotno maso enakomerno potlačimo na dno.
Za malinovo kremo
01
Maline operemo, osušimo in jih s paličnim mešalnikom stlačimo v gladek pire. Pire precedimo, da iz njega odstranimo peške.
02
Pire v kozici segrejemo, da postane topel in vanj vmešamo sladkor, da se raztopi. Količino sladkorja prilagodimo svojemu okusu.
03
V topel pire vmešamo še lističe želatine, ki smo jih prej 10 minut namakali v mrzli vodi, da so se zmehčali.
04
Malinov pire nato ohladimo do mlačnega in ga zmešamo skupaj z grškim jogurtom ter prahom liofiliziranih malin.
05
Nazadnje narahlo z lopatko vmešamo še stepeno sladko smetano. Nežno mešamo, dokler ne dobimo enotne kreme.
06
Malinovo kremo previdno vlijemo prek piškotnega dna in jo po potrebi poravnamo.
07
Torto damo za več ur oziroma lahko kar čez noč v hladilnik, da se malinova krema strdi.
08
Ko je krema strjena, lahko torto okrasimo in razrežemo. Pred postrežbo naj bo nekaj minut na sobni temperaturi, zato da se malce zmehča.
Dodatni nasvet:
Prah liofiliziranih malin se lahko tudi izpusti. So pa liofilizirane maline tiste, ki poskrbijo za intenzivnejši okus in barvo torte.
Kako lahko torto spremenimo v nizkokalorično?
Že po osnovnem receptu ima malinova torta manj kalorij v primerjavi s kakšno drugo. Lahko pa njeno kalorično vrednost še zmanjšamo. To naredimo tako, da navadne maslene piškote zamenjamo za piškote brez dodanega sladkorja, namesto navadnega sladkorja uporabimo eritritol (sladilo brez kalorij), grški jogurt pa izberemo z 0% maščobe.