45
PT45M min
PT45M min
Čas priprave
12
PT12M min
PT12M min
Čas peke
Sestavine
Za mandljeve piškote
- Maslo 230 g
- Sladkor v prahu 120 g
- Vanilijeva pasta 1 žlička
- Mleko 3 žlice
- Bela gladka moka 330 g
- Mleti orehi 70 g
- Pecilni prašek 0.25 žličke
Za rumovo glazuro
- Sladkor v prahu 50 g
- Rum 4 žlice
Potrebujemo še
- Marelični namaz
Priprava
Za mandljeve piškote
01
Zmehčano maslo in sladkor stepamo na najvišji hitrosti, da dobimo enotno maso, ki je svilnato gladka in bleščeča.
02
Za boljši okus dodamo še vaniljevo pasto in mleko ter ponovno stepamo, da se sestavine povežejo med seboj.
03
Nazadnje dodamo še moko, pomešano z mandlji in pecilnim praškom ter pri nizki hitrosti mešamo do enotnega testa.
04
Testo lahko tudi stresemo na rahlo pomokan pult in ga po potrebi še na hitro malce pregnetemo z rokami.
05
Pripravljeno testo zavijemo v prosojno živilsko folijo in ga damo za več ur, najbolje kar čez noč, v hladilnik.
06
Ohlajeno testo razvaljamo na rahlo pomokani površini ali med dvema papirjema za peko.
07
Testo izrežemo z modelčkom v obliki zvezde. Sredino polovice piškotov izrežemo še z manjšim modelčkom.
08
Natančnejša navodila za valjanje, izrezovanja in peko piškotov so zapisana TUKAJ.
09
Piškote previdno polagamo na večji pekač, prekrit s papirjem za peko.
10
Pečemo jih 10 do 12 minut, v pečici ogreti na 160 °C, z vklopljeno funkcijo ventilacije.
11
Med peko jih preverjamo, saj je hitrost peke odvisna od debeline piškotov in tudi od pečice.
Za rumovo glazuro
01
Sladkor v prahu zmešamo skupaj z rumom. Dobiti moramo ravno prav tekočo maso, da jo lahko s čopičem namažemo po vrhu piškotov, ki smo jim sredino izrezali z manjšim modelčkom
02
Premazane piškote pustimo približno 30 minut na sobni temperaturi, da se rumova glazura strdi. Strjena je skoraj nevidna oziroma brezbarvna.
03
Medtem preostalo polovico piškotov namažemo z mareličnim namazom.
04
Nazadnje samo še združimo po dva piškota skupaj.
Dodatni nasveti:
• Za polnilo priporočam marelični namaz, ki je rahlo kisel, ker če bo zelo sladek, znajo biti potem piškoti presladki.
• Namesto rumove glazure lahko pripravimo tudi limonino in sicer tako, da sladkor v prahu zmešamo z malo limoninega soka.