Sestavine
- Listnato testo SPAR PREMIUM 1 zavoj
- Stopljeno maslo 1 žlička
- Marelice sveže 1 kg
- Sladkor 65 g
- Maslo 15 g
- Vanilijeva pasta 0.5 žličke
Priprava
LISTNATO TESTO
Listnato testo odvaljamo in damo na papir za peko. Na testo položimo krožnik velikosti 26 cm (ali obroč za torte) in z nožem izrežemo krog velikosti 26 cm. Premažemo ga s stopljenim maslom ter enakomerno napikamo z vilico. Testo prestavimo na pekač ali pladenj ter postavimo v zamrzovalnik ali hladilnik do uporabe. Pečico segrejemo na 200 °C (navadno) ali pri 190 °C (ventilator).
MARELICE IN KARAMELA
Marelice razpolovimo in odstranimo koščico. V ognjevarno ponev velikosti 24 cm damo sladkor in pristavimo na srednje močan ogenj. Kuhamo 6 - 8 minut, da se sladkor raztopi. Sladkorja ne mešamo, občasno le s krožnimi gibi kozico rahlo zavrtimo nad ognjem ali indukcijsko ploščo, da se sladkor enakomerno raztopi. Odstavimo z ognja in dodamo hladno maslo in vanilijevo pasto. Dodamo marelice in premešamo, da se vse sestavine premešajo. Marelice enakomerno razporedimo po ponvi tesno skupaj, ter postavimo na stran za 5 minut, da se nekoliko ohladijo.
SPEČEMO TARTE TATIN
Pripravljeno hladno listnato testo položimo čez marelice v ponvi in odvečno testo ob robovih z nožem potisnemo navzdol, da objame sadje. Postavimo v predhodno segreto pečico, na srednjo rešetko in pečemo 20 minut pri 200 °C ali pri 190 °C v ventilatorski pečici. Pečemo dokler testo ni lepo zlato-rjavo zapečeno.
POSTREŽEMO
Marelični tarte tatin vzamemo iz pečice. Pustimo ga v ponvi, da se ohladi na sobno temperaturo, približno 1 uro. Preden tarte tatin prestavimo na krožnik previdno odlijemo nekaj karamele v manjšo skodelico ter jo postrežemo kot dodatno omako. Večji krožnik položimo na ponev in ga skupaj s posodo obrnemo da se pita obrne na krožnik. Previdno dvignemo ponev. Razrežemo na šest kosov in poljubno postrežemo s karamelo od pečenja ter z vanilijevim sladoledom.