Sestavine
- Tofu 400 g
Marinada
- Oljčno olje 3 žlice
- Suh čili
- Mleta paprika
- Česen v prahu
- Sojina omaka 3 žlice
- Limona (sok) 0.5
- Sol
- Poper
- Javorjev sirup žlica
- Origano
- Timijan
Dekoracija
- Črne olive brez koščic
Priprava
01
Tofu močno popivnajte in osušite z brisačko. Narežite ga na ne pretanke rezine, tako da bodo primerne za nabodala.
02
Za marinado z metlico zmešajte oljčno olje, sojino omako, javorjev sirup in limonov sok. Med dlanmi podrobite suhe začimbe, čili, origano in timijan, nameljite poper in po okusu solite (sojina omaka je že slana). Dodajte še papriko in česen v prahu.
03
V nizko posodo s pokrovom naložite rezine tofuja in jih prelijte z marinado. Če so v plasteh, se prepričajte, da je marinada dosegla vse. Postavite v hladilnik za nekaj ur, da se intenzivni okusi povežejo.
04
Pripravite nabodala: če želite, na koncu nabodite še črno olivo, ne le za dekoracijo, tudi okus se bo lepo ujel s tofujem.
05
Nabodala deset minut pecite na vročem in dobro naoljenem žaru ali v pečici na peki papirju pri temperaturi 220 stopinj Celzija. Pečena prelijte s preostankom marinade, dokler so še vroča.
Dobro je vedeti
Za žar so bolj primerna sušena zelišča ter paprika in česen v prahu, ker ohranijo aromo in se med peko ne zažgejo.